5 veelgestelde vragen over de wasbare luier

Door Marieke
Wasbare luiers

Wasbare luiers; ze zijn weer helemaal in. Luiers in allerlei kleurtjes en met allerlei leuke prints. Je vraagt je af wat nu het voordeel is van een wasbare luier ten opzichte van een wegwerpluier? Een wegwerpluier is toch veel handiger en minder vies zou je denken? Toch heeft een wasbare luier vele voordelen als je het vergelijkt met een wegwerpluier. In dit artikel geven wij antwoorden op 5 veelgestelde vragen als het gaat om de wasbare luier.

Waarom zou ik voor wasbare luiers kiezen?

Er zijn een aantal redenen waarom je voor wasbare luiers zou kiezen. In de eerste plaats is het goed voor je portemonnee. Gebruik je wegwerpluiers dan koop je elke week wel een pak luiers en je weet nooit wanneer je kindje zindelijk wordt en die kosten van de aanschaf van luiers stoppen. Daarnaast lijkt het wel dat kinderen toch het fijnst vinden om in een schone luier te poepen; je hebt je kindje net verschoont en binnen no-time heeft het weer een volle luier. Gebruik je wasbare luiers, dan ben je in één keer flink wat geld kwijt om een heel pakket aan te schaffen. Maar daarna hoef je nooit meer luiers te kopen en de kosten haal je er al in enkele maanden uit. Bovendien kun je de wasbare luiers ook voor je volgende kindje gebruiken, of ze weer doorverkopen.

Als je eenmaal weet hoe het verschonen van een wasbare luier werkt, dan is het net zo makkelijk als een wegwerpluier. Daarnaast is het gebruik van wasbare luiers ook nog eens veel beter voor het milieu. Wegwerpluiers zorgen voor een flinke berg afval. Bovendien is de afbreektijd van een luier maar liefst 500 jaar. Ook doordat je een aantal keer extra moet wassen is het gebruik van wasbare luiers nog steeds veel beter voor het milieu.

Wat zijn de nadelen van wasbare luiers?

Wat voor de een nadeel is, hoeft voor de ander geen nadeel te zijn. Er zijn een aantal aspecten voor de keuze voor wasbare luiers waar je wel rekening mee dient te houden. In de eerste plaats zijn dat de aanschafkosten. Hoewel het een investering is die je best snel terugverdient, je moet op dat moment wel het geld in je portemonnee hebben om een heel pakket aan luiers aan te schaffen. En dat heeft niet iedereen. Daarnaast zijn er ook ouders die het gebruik van wasbare luiers lastig vinden als ze bijvoorbeeld op vakantie of een dagje weg zijn. Ook de kinderdagverblijven zijn niet altijd gecharmeerd van wasbare luiers. Natuurlijk kun je dan wel een combinatie van beide luiers gebruiken. En houdt er ook rekening mee dat je wel 2 tot 3 extra wasjes moet draaien per week om altijd voldoende luiers op voorraad te hebben.

Hoeveel wasbare luiers heb ik nodig?

Je hebt ongeveer 25 stuks wasbare luiers nodig voor de hele periode dat je kindje luiers draagt; dus totdat het zindelijk is. Je moet dan wel 2 tot 3 keer per week de luiers wassen. Daarnaast kun je ook wasbare nachtluiers aanschaffen. Nachtluiers absorberen goed en kunnen de hele nacht mee! Aan een stuk of 5 à 6 nachtluiers zou je genoeg hebben.

Hoe moet ik een wasbare luier verwisselen?

Een wasbare luier is een luier die al voorgevormd is, met een waterdichte laag eromheen. De luier kun je met klittenband of met knoopjes sluiten. In de luier leg je een inlegvel die de ontlasting opvangt. Vaak kun je deze inlegvel door het toilet spoelen, inlegvellen zijn biologisch afbreekbaar. Als er alleen in geplast is, kun je de inlegvel mee wassen met de luiers. Ontlasting komt dus nooit in de wasmachine terecht.

Een vuile luier gooi je in een luieremmer met een vangnetje. Als je gaat wassen haal je het vangnet uit de emmer en gooi je die zo in de wasmachine. Op deze manier hoef je ook geen vieze luiers meer aan te raken.

Is mijn kindje eerder zindelijk als het een wasbare luier draagt?

Ja, kinderen die wasbare luiers dragen zijn gemiddeld een half jaar eerder zindelijk. Kinderen die een wasbare luier dragen voelen eerder dat hun luier nat is en zijn zich bewust van hun plas en poep. Daarnaast is het ook nog eens veel beter voor de gezondheid van je kindje. In wegwerpluiers zit PVC en andere chemicaliën en daardoor kan je kindje luieruitslag krijgen. Dat is zeer vervelend voor je kindje. In wasbare luiers zitten deze stoffen niet en is daarmee veel beter voor de huid van je kindje.

Gebruik jij al wasbare luiers?

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: