21x bloemennamen voor een meisje

Door Marieke
bloemennamen voor een meisje

Bloemennnamen zijn een fantastische inspiratiebron voor leuke meisjesnamen. Er zijn heel wat namen afgeleid van een bloem, of de naam zelf is ook de naam van de bloem; denk dan aan Roos of Margriet. Je kunt ook de bloemennamen iets aanpassen door er bijvoorbeeld Rosa of Rosalie van te maken. In dit artikel geven wij 21 bloemennamen die jij in overweging kunt nemen voor jouw nog ongeboren dochter. De ene naam is lieflijk, de ander stoer, de volgende is helemaal hip en een andere bloemennaam klinkt misschien wat ouderwets, maar zijn geweldige bloemennamen voor een comeback. En wie weet zit er nog iets voor jullie tussen wat jullie mooi vinden.

21 meisjesnamen

1. Viola, Violet, Violette

Viola en Violet is een naam die afkomstig is van de bloem Viooltje. Daarnaast is Violet ook een prachtige kleur die terugkomt in de regenboog.

2. Roos, Rose, Rosa, Rosalie, Rosalynn, Rosanne

Rose, Roos, Rosa, Rosalie, Rosalynn, Rosanne zijn prachtige bloemennamen. Roos is een naam die direct afstamt van de prachtige bloem Roos. Een roos staat symbool voor de liefde, voor schoonheid, en daarmee geef jij je meisje een prachtige naam.

3. Iris

Iris is afkomstig uit het Grieks en de betekenis is Bode der Goden, Regenboog. In de Griekse Mythologie werd de regenboog gezien als een verbinding tussen de goden en de mensen. Een regenboog is kleurrijk en daarom is iris ook al naam aan een bloem gegeven en een deel van het oog.

4. Madelief

Madelief is direct afgeleid van de bloem met diezelfde naam. Het is een klein wit bloemetje met een geel hartje en komt veel in Nederland voor. In het Engels is er ook een naam gebaseerd op deze bloem; Daisy. Ook dat is een naam die je veel in Nederland hoort.

5. Margriet, Margaretha

Margriet is afgeleid van Margaretha en is een Griekse naam die van het Griekse woord voor Parel afstamt.

6. Jasmijn, Jasmine, Jasmina

De jasmijn is een lage struik met witte bloemen. De bloemen worden gebruikt om thee van te zetten, maar er wordt ook parfum van gemaakt. De naam Jasmijn betekent ‘Geschenk van God.’

7. Dahlia

Dahlia heeft als betekenis ‘Bloeiende bloem, Vallei’.

8. Lotus

De lotusbloem staat voor puurheid, zuiverheid. De lotusbloem is dan ook een prachtige, zuivere bloem. Daarmee heb je een prachtige naam voor je dochter. Varianten op Lotus zijn bijvoorbeeld Lotte of Lot.

9. Aster

Aster heeft als betekenis ‘als een ster, liefde’. De meisjesnaam Aster hoor je niet zoveel, daarmee zou je een originele en stoere naam hebben voor je dochter.

10. Amaryllis

Amaryllis betekent ‘stralen, flonkeren, twinkelen’. Wat zal jouw dochter stralen met deze prachtige naam. Er zijn ook vele leuke afgeleiden om deze naam te bedenken!

11. Camilla, Camelia, Camille

Camilla betekent fris en sprankelend. Kamille een is prachtige bloempje waar vaak thee van gezet wordt.

Lees ook: 18x kleurrijke babynamen met hun betekenis

12. Anemoon

Anemoon komt van de bloem Anemoon. Deze naam kun je ook leuk afkorten door er Moon of Mona van te maken.

13. Fleur, Floor, Floortje

Fleur is een veel voorkomende naam in Nederland en betekent bloeiend. De naam is afgeleid van Flora en Flora was de godin van de bloemen en de lente. Het Franse woord Fleur betekent ook letterlijk bloem. Met de naam Fleur, of een afgeleide daarvan, heb je een prachtige en fleurige meisjesnaam.

14. Mirte, Myrthe, Mirthe

Mirthe is een groenblijvende plant waarvan de bladeren vroeger als erekransen werden gebruikt. De bloesems van de Mirthe werden voor de bruidsversiering gebruikt. Daarnaast geeft de plant ook olie af die voor parfum wordt gebruik. De plant staat symbool voor de liefde. Deze prachtige naam wil jij je dochter alleen al om de betekenis meegeven.

15. Hyacint, Jacintha

Hyacint is direct afkomstig van de bloem de hyancint, de prachtige voorjaarsbloeier. Een andere afgeleide van Hyacint is Cynthia, dat is wel een meer voorkomende naam in Nederland.

16. Marjolein

Marjolein betekent vreugde van de berg. De zoete geur van deze plant is door de godin Aphrodite omschreven als symbool voor geluk. In de Middeleeuwen gebruikten vrouwen deze bloem voor de lekkere geur.

17. Linde

Linde is een boomsoort en heeft hartvormige bladeren. Daarom wordt deze boom ook wel gezien als de boom van de liefde. De naam Linde is direct afkomstig van de naam van deze liefdevolle boom.

18. Erica

Deze naam is een Scandinavische naam en betekent sterke leider, vredige heerser. Erica is ook de naam van een heideplantje.

19. Rozemarijn

De Latijnse naam Rosmarinus betekent dauw van de zee. Rozemarijn direct vernoemd naar de plant Rozemarijn. Rosemarie is een prachtige afgeleide van Rozemarijn.

20. Daphne

Daphne stamt af van de Griekse naam daphn├Ę en betekent laurier. In de Griekse mythologie was Daphne een nimf die op de vlucht voor Apollo in een laurierstruik veranderde.

21. Bloem

Je kunt je dochter ook gewoon de naam Bloem gegeven. Het betekent bloeiend, florerend.

Wat vind jij van deze 21 bloemennamen? Zit er iets voor je tussen?

Lees ook: 30x Spaanse babynamen met hun betekenis
Lees ook: 30 x lange namen van 3 of meer lettergrepen voor je baby

 

You may also like

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: