Zwevende ballen Hele artikel afdrukken
Blader door dit artikel:
Zwevende ballen
2. Balletje laten zweven
3. Werkt het of niet?
4.Spelen en onderzoeken
5. Hoe werkt het?
6. Uitdaging
Hoe werkt het?

Je blaast lucht in het pijpje, maar de achterkant is dicht gemaakt. Daar kan de lucht niet weg.

Het gat waar je de lucht naar binnen blaast is vrij groot. Je blaast veel lucht naar binnen. Daar wordt de lucht op elkaar geperst. De luchtdruk wordt hoog. De lucht wil weg. En jawel, daar is een klein gaatje. De lucht spuit nu het gaatje uit, voordat het nog verder geplet wordt.

Als je iemand kent die rookt, kun je hem of haar vragen eens met een mond vol rook in het pijpje te blazen, dan zie je wat de lucht doet, hoe hard het uit het gaatje spuit. De kracht van de spuitende lucht duwt het balletje omhoog. Snap je nu waarom je met de blazer het balletje wel omhoog krijgt, maar met je mond niet?

Image

Vroeger dachten geleerden (in het oude Griekenland): wind ontstaat omdat de blaadjes aan de boom bewegen, die zorgen voor wind.
Nu denken geleerden daar heel anders over: als op een plek meer lucht op elkaar zit gepropt, dan op een andere plek, dan wil de lucht van de volle plek naar de legere plek. De volle plek heet een plek met hogere luchtdruk. De legere plek is de plek met lagere luchtdruk. Als de lucht naar de minder volle plek stroomt, is dat wind.

Maar er is meer

Wil je deze knutsel helemaal goed begrijpen, dan moet je nog iets weten:

Ooit heeft een oplettende onderzoeker ontdekt dat er nog iets interessants gebeurt met stromende lucht. Bernoulli ontdekte dat als lucht snel ergens langs stroomt, de druk daar kleiner wordt.
Als je door het pijpje blaast, stroomt de lucht er snel uit. In die luchtstroom is de luchtdruk lager dan in de stilstaande lucht eromheen. De lucht wil altijd eerlijk verdeeld zijn, dus de stilstaande lucht duwt tegen de stromende lucht die jij uit het pijpje blaast. Als je een balletje in de luchtstroom houdt, duwt de stilstaande lucht ook tegen het balletje en houdt het precies in het midden. Je kunt de wonderblazer zelfs een beetje schuin houden: ook dan houdt de lucht het balletje vast. Zo sterk kan lucht zijn!

Lees ook het verhaal Bernoulli en de vliegende vouwsels op de website.
Je kunt ook proefjes doen met het Bernoulli effect op proefjes.nl
Onderzoekend Knutselen

Wiskunde
Natuurkunde
Knutselclub


Legogeheimen


Verhalen


En meer met o.a. surftips, musea, lessen