De vliegende vouwsels Hele artikel afdrukken
Blader door dit artikel:
De vliegende vouwsels
Daniel Bernouilli
De vliegende vouwsels 1
Luchtdruk
Vorm van een vleugel
De vliegende vouwsels 2
Alles op een rijtje


Alles op een rijtje

Image Peinzend liep Mo de inrit af. Hij probeerde alles wat hij vandaag geleerd had op een rijtje te zetten. Als de lucht sneller langs de bovenkant van een stuk papier stroomt dan onderlangs, is er minder luchtdruk aan de bovenkant dan aan de onderkant. Daardoor duwt de lucht het papier omhoog.

De vliegtuigvleugel die Daniël Bernoulli had laten zien, was plat aan de onderkant en bol aan de bovenkant. Hierdoor zal lucht die bovenlangs stroomt, een langere weg af moeten leggen dan onderlangs en sneller stromen.

De luchtdruk zal dan aan de bovenkant lager zijn dan aan de onderkant van de vleugel. Zodat de vleugel wordt opgetild.

Image Toch was Mo nog niet helemaal tevreden. Een vogel moest toch ook kunnen landen? Dat ging natuurlijk niet als hij door de vorm van zijn vleugels voortdurend naar boven zou worden getild. En hij had wel eens een vliegtuig op de kop zien vliegen. Hoe kan dat dan? Daar moest hij nog maar eens goed over nadenken.

Hij keek nog een keertje om naar hotel Fysika. Hij zou er binnenkort nog wel eens terugkomen. Als er meer mensen als Daniël Bernoulli zouden wonen, zou hij er nog veel interessante avonturen kunnen beleven.

Schrijver: Niels Oosterling.
Knutselen


Legogeheimen


Verhalen


En meer met o.a. surftips, musea, lessen