De vliegende vouwsels Hele artikel afdrukken
Blader door dit artikel:
De vliegende vouwsels
Daniel Bernouilli
De vliegende vouwsels 1
Luchtdruk
Vorm van een vleugel
De vliegende vouwsels 2
Alles op een rijtje


De vorm van een vleugel

Binnen de kortste keren vloog de deur weer open en kwam Daniël naar buiten. Hij hield een enorme witte vliegtuigvleugel in zijn armen. Mo kon zijn ogen niet geloven! Hij had nog nooit een vliegtuigvleugel van zo dichtbij gezien.

Image

‘Dit heb ik van mijn bovenburen gekregen,’ hijgde Daniël met een rood hoofd van de inspanning, ’Volgens hen is het een vleugel!’ De vleugel was plat aan de onderkant. Aan de bovenkant was de vleugel een beetje bol.

‘Met een vleugel kun je zweven, als je de lucht sneller langs de bovenkant laat stromen dan onderlangs. Hoe zou je dat nu voor elkaar krijgen?’ stelde Daniël raadselachtig.

Mo haalde zijn schouders op. Hij had geen idee.

‘Let op.’ Daniël haalde een meetlint uit zijn zak en hield dat eerst tegen de onderkant van de vliegtuigvleugel en vervolgens tegen de bovenkant. De bovenkant was boller dan de onderkant.

‘Doordat de lucht aan de bovenkant een langere weg moet afleggen, stroomt het daar sneller!’, concludeerde Daniël.

Image Bij Mo begon het nu te dagen. Toen hij over het papiertje heen blies stroomde de lucht ook sneller bovenlangs dan onderlangs. Dat was volgens Daniël de reden dat het papiertje begon te zweven. Door de vorm van de vliegtuigvleugel zou ook daar de lucht bovenlangs sneller stromen dan onderlangs en zou dus ook de vleugel opgetild worden. Bij een papieren vliegtuigje zou dat ook zo moeten werken!
Knutselen


Legogeheimen


Verhalen


En meer met o.a. surftips, musea, lessen