De vliegende vouwsels Hele artikel afdrukken
Blader door dit artikel:
De vliegende vouwsels
Daniel Bernouilli
De vliegende vouwsels 1
Luchtdruk
Vorm van een vleugel
De vliegende vouwsels 2
Alles op een rijtje

Luchtdruk

Dit ging Mo een beetje te snel. Hij had wel eens gehoord van luchtdruk, maar hoe dat precies zat wist hij niet. Bovendien had hij niet het idee dat de lucht tegen het papier aan het duwen was.

‘Waar komt die luchtdruk vandaan?’ vroeg hij.

‘Luchtdruk is overal om ons heen’, vertelde Daniël, terwijl hij een breed gebaar maakte. ‘Een beetje lucht weegt niet zo veel, maar boven ons en om ons heen is HEEL VEEL lucht. Dat duwt bij elkaar met een behoorlijke kracht aan alle kanten tegen ons aan. Daar merk je helemaal niets van, omdat je eraan gewend bent. Maar op dit moment drukt de lucht aan alle kanten, per vierkante centimeter, ongeveer een kilo gewicht tegen je aan!’

Image

‘Dat drukt dan dus ook op dat papiertje?’ aarzelde Mo.

‘Precies! Maar doordat jij aan de bovenkant blaast, zorg je ervoor dat aan de bovenkant de luchtdruk minder wordt. De lucht drukt dan harder aan de onderkant. Daardoor komt dat papier omhoog.’

‘Wat heeft dat dan precies met vliegen te maken?’ vroeg Mo. Hij begreep wel dat Daniël die kant op wilde, maar hoe de vork precies in de steel zat, was hem een raadsel.

‘Ik heb bedacht dat vliegen misschien wel hetzelfde gaat. Als een vogel wil zweven, moet de lucht boven zijn vleugel sneller gaan dan onderlangs’ vertelde Daniël. Dat vond Mo wel logisch klinken. Als dat met een papiertje gebeurde, vond hij, moest het bij een vogel ook werken.

Daniël rende terug het hotel in en riep nog: ‘Wacht hier, dan laat ik zien hoe het werkt!’
Knutselen


Legogeheimen


Verhalen


En meer met o.a. surftips, musea, lessen