Handig worden in Ontdekhoek Zwolle Hele artikel afdrukken
Wat is de Ontdekhoek?

Op een beetje natte vrijdagmiddag ging ik op bezoek bij de Ontdekhoek in Zwolle. Die middag waren er drie verjaardagsfeestjes. Ik heb kinderen allemaal dingen zien doen die te maken hadden met techniek. Ik zag ze foto’s maken en ontwikkelen. Ergens anders zag ik kinderen koffie branden en chips bakken en weer op een andere plek werden muntjes gesmolten en dijken en torens gebouwd. Natuurlijk werd er ook voor de feestvarkens gezongen.

De Ontdekhoek in Zwolle is een plek waar kinderen van 4 tot 14 jaar bezig kunnen zijn met knutselen en techniek. Er kunnen hier meer dan honderd kinderen terecht en dit is nog de kleinste Ontdekhoek van allemaal. Er zijn ook nog ontdekhoeken in Rotterdam, Den Bosch en Sittard.

Image
 
Er is er een jarig

Wat gebeurt er eigenlijk in de Ontdekhoek op een verjaardagspartijtje? Als het hele feestje binnen is, mag de jarige Job op een speciale verjaardagstroon gaan zitten aan een grote tafel. Iedereen gaat om de tafel zitten. Dan komt de begeleider een beetje uitleg geven.

Hij vertelt dat iedereen straks een kaartje met een geel koordje om zijn nek krijgt. Dat kaartje is een soort menukaart met alles wat je bij de Ontdekhoek kunt doen erop. Dat zijn 33 verschillende dingen. Als je hebt gekozen wat je wilt doen, dan ga je naar de balie om materialen te halen. Daarna loop je naar de plek speciaal ingericht voor wat jij wilt doen. Je snapt wel dat je om postzegels te maken andere apparaten nodig hebt, dan om zelf zeep te maken. Meestal ligt er op een plek een boekje met uitleg. Als er helemaal niets ligt dan moet je zelf bedenken hoe iets gemaakt moet worden. Dat is natuurlijk de grootste uitdaging!

Na de uitleg wordt er op een draaiorgel een verjaardagsliedje gespeeld. Iedereen zingt zo hard mogelijk mee. En dan begint het pas echt. Iedereen gaat aan de slag!

Image


Aan de slag!

Colin (7 jaar) is chips aan het bakken. Hoe doe je dat? Je haalt eerst een vel papier bij de balie. Daar vouw je dan een puntzak van. Daarna krijg je een grote aardappel die je zelf moet schillen. Een speciaal apparaat maakt er sliertjes van en die frituur je tot chips in kokendhete olie. Colin vindt het wel een beetje lang duren, maar hij heeft zin in het opeten van de chips.

Djoecha (7 jaar) gaat haar naam in een metalen plaatje slaan. Eerst haalt ze een metalen plaatje en metalen letters. De eerste letter van haar naam legt ze op het metalen plaatje. Ze pakt de grote hamer en slaat zo hard ze kan een afdruk van de letter in het plaatje. Daarna pakt ze de tweede letter van haar naam en daar begint ze ook weer op te rammen. Dan de 3e, 4e, 5e, 6e en 7e letter en haar naam staat onuitwisbaar op het metalen plaatje.

Bij de Ontdekhoek kun je ook foto’s maken en ontwikkelen. Dat vindt Berwout (8 jaar) het leukst. Hij fotografeert het liefst robots. Maar hij vindt wel meer leuk bij de Ontdekhoek. Hij heeft geleerd hoe je een muurtje moet metselen, maar een heel huis bouwen dat lijkt hem nog een beetje te moeilijk. Als ik Berwout vraag wat hij het liefst doet: een computerspelletje spelen of naar de Ontdekhoek gaan, moet hij even nadenken. Hij vindt het allebei even leuk.

Image

Mijn mening

De Ontdekhoek lijkt een beetje op de Ontdekplek in Haarlem. Maar dan op heel andere plekken in Nederland. Iedereen heeft er in ieder geval veel plezier. Ik hou zelf erg van chips. Het omtoveren van een grote aardappel naar een lekkere puntzak chips vond ik het leukst en erg smakelijk. Maar misschien is eigenlijk het leukst dat je bij de Ontdekhoek met dingen bezig bent die normaal alleen volwassenen doen.

En nog een kleine vraag

Waarom kreeg iedereen van het verjaardagsfeestje nu een kaartje met een geelkleurig koordje om? Op die manier weet iedereen dat je bij het verjaardagspartijtje hoort. Andere kinderen hebben kaartjes met rode, blauwe of groene koordjes om.

Voor meer over de Ontdekhoeken in Zwolle, Den Bosch, Rotterdam en Sittard kun je een kijkje nemen op de website: www.ontdekhoek.nl

Schrijver: Yun van Munster

Juni 2005