Ecodrome maakt natuur spannend Hele artikel afdrukken
Wat is Ecodrome?


Waar het om gaat in Ecodrome is dat je een spannend avontuur beleeft. Natuur is namelijk spannend, zeker niet saai. En hoe beter je de natuur leert kennen, hoe meer respect je er voor krijgt. In Ecodrome leer je over dieren, natuur, stenen en zintuigen.

Ecodrome bestaat uit allemaal grote gebouwen met daartussen water, groen en speeltuinen. Als ik het park binnenloop zie ik aan mijn linkerhand een neushoorn (niet een echte) die me toebrult en aan mijn rechterhand een enorme slang die net wordt gevoerd. Ik krijg vandaag een persoonlijke rondleiding van iemand die in Ecodrome werkt.


Image

Piranha’s eten noten


We lopen een gebouw binnen. In de eerste zaal belanden we in de Oertijd. Hier staan mammoeten en wolharige neushoorns. Je ziet er oude grottekeningen en ook hoe er in die tijd geleefd werd door mensen. Het was er toen erg koud. Dat is goed te zien aan de sneeuw die er ligt en de dikke vacht van de dieren die toen leefden. Je kunt een IJstijd-diploma halen in Ecodrome. Je beantwoordt dan vragen waarvan de antwoorden in Ecodrome te vinden zijn. Je moet snel antwoorden voordat je bevriest!


Daarna lopen we de Piranhatunnel in. Daar zwemmen allemaal piranha’s in rond. Ik ken piranha’s uit verhalen. Het zijn levensgevaarlijke vleeseters en ze leven in het Amazonegebied in Zuid-Amerika. Maar wist je dat er ook piranha’s zijn die noten eten? Deze zijn veel groter dan vleesetende piranha’s. Ik vraag hoe het kan dat piranha’s noten eten; er groeien toch geen noten in het water? Mijn begeleider legt uit dat de Amazonerivier vaak overstroomt. En als dat gebeurt stroomt het water wel 80 kilometer het land op aan elke kant van de rivier! Het water stroomt dan over hele stukken land heen en zo kunnen deze piranha’s noten eten.Storm uit een machine


Image Als we weer buiten staan komen we bij de Kleinklauwotters. Dat zijn hele schattige, kleine ottertjes. Ze liggen lekker lui in de zon een beetje bij te komen van het harde werken. Ze hebben namelijk net visjes gegeten. Het is de bedoeling dat je binnenkort mee mag met de dierverzorgers van Ecodrome. Je gaat dan het hok schoonmaken en de ottertjes voeren. Na deze dag krijg je een diploma ‘junior dierverzorger’.

Als we weer verder lopen zie ik vogels (uilen, gieren, arenden), giftige spinnen en het weerstation. In het weerstation leer je alles. Je kunt er bijvoorbeeld zelf het weer voorspellen. Er staat ook een grote, onheilspellende machine. Ik ga ervoor staan en het lijkt wel of ik word weggeblazen. Elke keer als iemand op een knop drukt, wordt de wind harder. Tot wel windkracht 10. Dat is de windkracht van een zware storm. Dan kun je niet meer rechtop blijven staan!


 

Voelen en Graven


Volgende halte is de Expeditieruimte. Hier heb je voeldoeken. Je gaat met je hand in een doek en dan moet je voelen wat het is. Dat kan soms iets heel engs zijn, zoals een glibberige nepspin, maar ook gewoon een steen. Je gaat hier ook echte mammoetbotten opgraven. Dat doe je niet met een grote schep, maar met een pietepeuterig klein kwastje. Je mag de botten namelijk niet beschadigen. Zo gaat het in het echt ook.


 

Igor en Evan

Ik praat met Igor (5 jaar) die hier voor de eerste keer is. Hij vindt alles leuk. De otters vond hij erg lief, en de papegaaien vond hij erg mooi. Hij heeft ook gezien dat de slangen werden gevoerd. In de IJstijdzaal begon er een leeuw te brullen. Hij was erg geschrokken, ook al was de leeuw nep. Evan (3 jaar) is ook voor de eerste keer in Ecodrome. Hij vond vooral het wiebelbruggetje in de Heksentuin erg leuk. Daar wil hij nog wel een keer op.


Image

Mijn mening


Van te voren wist ik niet of ik Ecodrome leuk zou vinden. Ik ben namelijk helemaal niet zo’n natuurliefhebber. Maar Ecodrome zorgt ervoor dat je de natuur met hele andere ogen bekijkt. Je kunt er heel veel leren, maar ook gewoon spelen. De speelplekken vond ik bijzonder. Bijvoorbeeld het natte-pakkenspel: je gaat op stenen staan die in een vijvertje liggen. Elke keer als je op een steen gaat staan, komt er vanaf een andere steen een straal water. Het is steeds een verrassing van welke kant de waterstraal komt. Je wordt kletsnat. Of nog leuker, iemand anders. Ecodrome heeft me verrast en die spin van 2 meter hoog, daar droom ik nog steeds van!

Voor meer over Ecodrome kun je een kijkje nemen op de website:
www.ecodrome.nl

Schrijver: Yun van Munster