Zet koers naar Nemo Hele artikel afdrukken
Wat is Nemo?

Nemo is een heel groot, bootvormig gebouw in Amsterdam. De vijf etages worden dan ook, net als op een schip, dekken genoemd. Op dek 1 tot en met 4 ontdek je van alles over wetenschap en technologie. Op dek 5 zit het café. Je hebt daar een prachtig uitzicht over Amsterdam. Het terras buiten is enorm. Het loopt met grote treden helemaal naar beneden.

Voor mijn bezoek aan Nemo heb ik Jeroen (12 jaar) meegenomen. We waren er allebei nog nooit geweest en ontdekten dat een middagje snel voorbij gaat in Nemo.


Image

Jeroen is weg

Op dek 1 moeten we eerst langs de douane. Nauwkeurig worden onze kaartjes gecontroleerd; we mogen naar binnen. Dan begint het. We zijn nog geen minuut binnen of Jeroen begint al te rennen. Die ben ik kwijt. Ik kan moeilijk zonder Jeroen thuis komen want zijn moeder zou dat niet zo leuk vinden, denk ik. Ik ga hem dus maar zoeken. Eerst loop ik op dek 1 langs twee jongetjes die met een hoepel zeepbellen maken bijna zo groot als zij zelf. Maar geen Jeroen.

Op dek 1 kun je er ook achter komen waarom je op je vader en moeder lijkt. Dit komt namelijk door je DNA. Dat is het materiaal dat jij geërfd hebt van je vader en moeder. Ieder mens heeft een heel eigen samenstelling van DNA. En daarom is ieder mens totaal uniek! Er is hier ook een klein filmzaaltje. Je pakt een speciale bril en gaat naar de film. De film gaat over een minivoertuigje dat een reis door het lichaam maakt. En door het brilletje lijkt het alsof je er middenin zit. Het is namelijk een driedimensionale film.

Ook kun je op ditzelfde dek naar ‘Studio Bits & Co’. Hier ben jij de regisseur van je eigen NEMO tv-reclame of kun je leren computerprogramma’s te gebruiken. Omdat ik Jeroen hier ook niet zie, ga ik naar dek 2.


Niet trillen

Image Op dek 2 zie ik Jeroen eindelijk. Hij staat een spel te spelen dat ik ken van televisie. Voor dit spel heb je een heel vaste hand nodig. Je hebt een ijzeren ring die om een enorm stuk ijzerdraad heen zit. Je moet met de ring proberen zo snel mogelijk van de ene naar de andere kant te komen. Je mag het ijzer niet aanraken, want dan krijg je strafpunten. Eerlijk is eerlijk, Jeroen is hier veel beter in dan ik.

Samen gaan we naar dek 3. Daar vind je ‘NEMO’s Wonder Lab’. In het lab ben je een echte wetenschapper. Je krijgt een witte labjas aan en een veiligheidsbril op en gaat allerlei chemische proefjes doen. Omdat wij zoveel mogelijk willen doen, kijken we alleen even naar alle hard werkende onderzoekers. We hebben nu geen tijd, maar ik spreek met Jeroen af om hier nog een keer voor terug te gaan.

Verder vind je op dek 3 een robot die je verwelkomt in de wereld van de elektriciteit en kun je bij de ‘Rake ruiker’ raden welke geurtjes je ruikt. Sommige zijn heel lekker en ruiken naar bloemen, andere ruiken vies. Volgens mij is het mest!Kettingreactie

Image Omdat Nemo al bijna gaat sluiten, willen we nog even op dek 4 kijken. Terwijl we naar de trap lopen horen we beneden opeens een enorm kabaal. Jeroen sprint naar dek 1 en ik sjok er rustig achteraan. Er is een show begonnen: Kettingreacties.

Eigenlijk is deze show heel moeilijk te beschrijven, zoveel gebeurt er. De bedoeling is dat allerlei voorwerpen gaan bewegen en steeds een volgend voorwerp laten bewegen: er stroomt water, er rijdt een fiets, er rollen balletjes, de beweging gaat maar door en door en door. Dit heet een kettingreactie. En tegelijkertijd legt iemand van Nemo uit hoe een kettingreactie kan werken. Al deze voorwerpen geven hun energie en beweging aan elkaar door. Een tip is om even van te voren te kijken hoe laat deze show begint. Het is er erg druk en als je te laat komt sta je achteraan.


Mijn mening en ook die van Jeroen

Jeroen en ik vonden Nemo heel spannend. Er is erg veel te doen. Het is er op een zaterdagmiddag wel heel druk. En niet alleen met kinderen; er komen ook best veel volwassenen. Daarom is het soms moeilijk om dingen te doen; vaak staat er een rij. Eigenlijk is de belangrijkste ontdekking dat een halve dag niet genoeg was om alles te ontdekken. We hebben geprobeerd alles te bekijken en we moesten ons daarom echt haasten. We hadden geen tijd om in ‘NEMO’s Wonder Lab’ proefjes te doen en op dek 4 zijn we helemaal niet geweest. We hebben nog wel wat gedronken op dek 5 om van het uitzicht te genieten en uit te rusten van het rennen door Nemo.

Wij bezochten Nemo juni 2005. De tentoonstellingen wissele af en toe. Voor meer over Nemo kun je een kijkje nemen op de website: www.e-nemo.nl

Image

Schrijver: Yun van Munster