Op stap: lucht- en ruimtevaart Hele artikel afdrukken
Image E-cosmos

E-cosmos is een ontdekcentrum waar ruimtevaart, weer, en sterrenkunde in het middelpunt staan. Tijdens de Sterren Speurtocht en in het planetarium leer je van alles over de sterrenhemel en het heelal. Je kunt een eigen waterraket bouwen en die de lucht in laten knallen. Ook kun je proefjes doen om te onderzoeken hoe schoon het water is. Dat gaat het best in de zomer. Overdag kun je door de grootste telescoop van Nederland de zon zien. ’s Avonds kun je de maan, planeten en vallende sterren bekijken.

E-cosmos
Frensdorferweg 22
7635 NK Lattrop
Tel: 0541-229700
www.e-cosmos.nl


Image Explorion - science center

Bij Explorion-science center en sterrenwacht kom je alle geheimen van de sterrenhemel te weten. Je maakt je eigen draaibare sterrenkaart of bestudeert de sterrenhemel in het planetarium. Heb je wel eens door een sterrenkijker gekeken? Maak en lanceer een waterraket. En als je een papieren raket bouwt dan wordt er een echte brandstofmotor aan vastgemaakt. Je raket vliegt wel 100 meter de lucht in! Wil je weten hoe het voelt om een ruimtepak aan te hebben? Ook dat kan in het Explorion.

Explorion - science center
Schaapskooiweg 95
6414 EL Heerlen
Tel: 045-5630101
www.explorion.nl


Space Expo

Ruimtevaart is avontuurlijk, maar je kunt er ook wat van leren. Bij Space Expo bekijk je verschillende satellieten en kom je te weten wat ze nu precies in de ruimte doen. Je ziet hoe een raket werkt en hoe astronauten in de ruimte wonen en werken. Als je je verjaardag viert bij Space Expo kun je een astronautendiploma verdienen. Op dit diploma staan de handtekeningen van de enige twee Nederlandse astronauten: André Kuipers en Wubbo Ockels.

Space Expo
Keplerlaan 3
2201 AZ  Noordwijk
Tel: 0900 – 87654321
www.spaceexpo.nl


Image Aviodrome

Het Aviodrome gaat helemaal over de luchtvaart. Je kunt een reis door de tijd maken in een tijdmachine. In het vlieglaboratorium test je zelf hoe verschillende vliegtuigvleugels op ‘wind’ (luchtstroming) reageren en hoe een vliegtuig in de lucht blijft. Hoe het is om echt te vliegen, dat kun je voelen in de flight-simulator. En je verjaardag vieren verkleed als piloot of stewardess in een echt dubbeldekker vliegtuig? Dat kan er ook. Riemen vast en vliegen maar!

Aviodrome
Pelikaanweg 50
8218 PG Luchthaven Lelystad
Tel: 0900-2846376
www.aviodrome.nl


Image Planetron

Op een gigantisch koepelvormig scherm zie je in het Planetron voorstellingen over bijvoorbeeld Egypte of de zon. Tijdens een sterrenkijkavond lijkt het of je in een andere wereld belandt. Daarna kun je een kijkje nemen door de grote telescoop van het Planetron. Je ziet de sterrenhemel dan in het echt. Na deze avond ontvang je een sterrenkijkmedaille! Speel je graag met K'nex, of lijkt het je leuk om met K'nex te spelen? Ontwerp in de Astro-kids corner je eigen ruimtevaartuig. Je maakt dan kans op één van de maandprijzen of misschien wel de superhoofdprijs!

Planetron
Drift 11b
7991 AA Dwingeloo
Tel: 0521-593535
www.planetron.nl