Surf naar een TVwebsite Hele artikel afdrukken
Image Willem Wever
http://info.omroep.nl/ncrv/willemwever
 
Je kunt oude afleveringen bekijken en lezen waar de aflevering van deze week over zal gaan. Bij Hoe wijs ben jij? worden een heleboel vragen kort maar goed beantwoord.
En er is een pagina over werkstukken, met tips over hoe je een werkstuk kunt maken. Hier kun je ook eigen werkstuk plaatsen.

Tip
Je kunt jouw juf of meester opgeven voor het Meesterkeurmerk. Vanaf september 2005 gaat Willem Wever langs bij scholen om een kennistest af te nemen. Als de juf of meester slaagt krijgt de hele klas taart. Maar als de meester of juf zakt, dan krijgt hij of zij een taart in het gezicht.


Image Hoe?Zo!
http://www.teleac.nl/hoezo
 
De website van het grappige wetenschapsprogramma Hoe?Zo!. Over de vragen van alle afleveringen zijn korte tekenfilmpjes te zien. Je kunt bij elke vraag zelf een antwoord geven en je ziet gelijk of je de vraag goed had. Ook staat er altijd een korte uitleg bij. En als je meer wilt weten, dan staan er bij elke vraag ook altijd een aantal links naar andere websites over het onderwerp..

Tip
Een leuke vraag: welke groente kan licht geven, een augurk, een wortel of een tomaat? Zoek deze vraag maar eens op.

ImageHet Klokhuis
http://www.hetklokhuis.nl

De website van het Klokhuis zit vol met grappige tekeningetjes en leuke verhalen. Je kunt er heel veel oude afleveringen bekijken. Over allerlei onderwerpen zijn er dossiers, bijvoorbeeld over zwaartekracht of over hoe onze ogen worden gefopt door optische illusies. Je kunt ook een kijkje nemen achter de schermen en leren hoe Klokhuis wordt gemaakt.

Tip
Je kunt ook zelf sketches te maken op je computer, erg grappig! Jij bepaalt wat de acteurs van het klokhuis doen en zeggen.Image De Nationale Wetenschapsquiz Junior
http://www.vpro.nl/nwq

De Nationale Wetenschapsquiz bestaat al sinds 2001. Van alle afleveringen staan op deze website de vragen te lezen. Je kun ze zelf beantwoorden en meteen zien hoeveel je er goed had. Ook staat er bij elke vraag een duidelijke uitleg .

Tip

Probeer de volgende vragen eens te beantwoorden: waardoor verandert de kleur van een kameleon? En waarom hoef je nooit te lachen als je jezelf kietelt?


Wetensnap
http://www.villa-achterwerk.nl/wetensnap
Wil je zelf eens wat proefjes doen en begrijpen hoe het werkt. Kijk dan naar deze Villa-Achterwerk filmpjes. Hoe maak je ijs in een warm bos? Hoe krijg je een ei in een fles?


Image Beeldbank

http://beeldbank.schooltv.nl/lo/po/index.jsp?povo=po&size=big

De Beeldbank is een website van Schooltv waar je allerlei filmpjes kunt bekijken, bijvoorbeeld over moleculen of over het menselijk lichaam. Maar ook over kerstballen blazen of over brandnetels. Van elk vak dat je op school krijgt, zijn er filmpjes te zien.

Tip
Als je een filmpje hebt uitgezocht, kun je op real player drukken. Hierdoor gaat het afspelen van het filmpje meestal beter. Je moet dan soms wel iets downloaden.

Je kunt ook voor groot formaat kiezen. Je kunt dan met je rechtermuisknop op het schermpje klikken, dan op In- en uitzoomen, en vervolgens op Volledig scherm.  Als het filmpje niet goed afspeelt is je internet verbinding te langzaam, kies dan voor klein formaat.
(Timo Kerkoerle)