Surf naar kenniswebsites Hele artikel afdrukken
Image Ken
http://www.steljevraag.nl
 
Hier kun je bijna elke vraag stellen die je maar wilt! Ze worden goed beantwoord door echte wetenschappers en studenten. Er zijn al heel wat vragen gesteld en beantwoord. Deze kun je vinden in de vragendatabase. Hier kun je je vraag misschien al tussen vinden.

Er staat op de eerste pagina ook welke vragen je niet kunt stellen. Bijvoorbeeld vragen die je in het woordenboek (http://www.vandale.nl/opzoeken/woordenboek/) kunt opzoeken. Of in een encyclopedie.

Tip
Stel vragen niet te algemeen. Op de vraag ‘wat weten we van de Maan?’ krijg je waarschijnlijk geen antwoord.


Image Kennisnet
http://kennisnet.nl/cpb/po/kids/
 
Een erg leuke website waar je uren op kunt spelen. Vooral met verwijzingen naar andere sites. Maar er staan ook een paar eigen pagina’s op. Je kunt kiezen in welke groep je op school zit. Dan kom je meteen bij het gedeelte dat bij jou past. Ieder gedeelte ziet er wat anders uit. Allemaal zijn ze erg mooi en leuk gemaakt.

Voor elk vak dat je op school krijgt, is er een pagina vol links naar leuke en leerzame sites. En ook is er een speciaal onderdeel vol met onderwerpen om werkstukken over te maken..

Tip
Heeft jouw school een leuke website? Je kunt je school dan aanmelden als School van de week op dit deel van Kennisnet. Vul het formulier in op http://middenbouw.kennisnet.nl/themas/schoolvandeweek


Image De Kinderuniversiteit
http://www.science.uva.nl/kinderuniversiteit  
 
Een site speciaal voor kinderen uit groep 5 tot en met 8, gemaakt door de Universiteit van Amsterdam. Er worden kinderlezingen gehouden bij de Kinderuniversiteit. Hier worden samen met kinderen vragen beantwoord zoals ‘Waarom is de lucht blauw?’ of ‘Tot hoe ver kun je tellen?’. Deze lezingen zijn maandelijks in Nemo. Er staan ook een aantal proefjes op.

Tip
De lijst met leuke boeken over wetenschap voor kinderen is een aanrader. Erg bekend is bijvoorbeeld het boek De telduivel.


Image De Weetkeet
http://www.kidcity.be/page.php?lang=nl&house=technopolis&category=

Dit is een erg mooie Belgische website. Er zijn een aantal experimenten die je op je computer kunt doen. Leer bijvoorbeeld hoe een vliegtuigvleugel werkt. Maar er zijn ook experimenten die je thuis kunt doen. Maak bijvoorbeeld je eigen geheimschrift! Hier kun je jezelf uren vermaken.

Tip

Een aanrader is het weetnieuws. Elke keer dat je op de grafiek klikt krijg je een ander weetje. En controleer je weetjeskennis daarna eens in de weetjesquiz.
Je kunt ook heel gemakkelijk filmpjes maken op de filmset. Ga daarvoor naar de cinema in kidscity.


Image Kekt
http://home.versatel.nl/rcgdam/index2.htm
 
Deze site bevat antwoorden op vragen over computers, natuurkunde en techniek. Bijvoorbeeld ‘Wat betekenen streepjescodes?’, ‘Hoe groeit een plant?’ of  ‘Hoe kunnen vliegtuigen vliegen?’. De antwoorden zijn eenvoudig geschreven. En er staat vaak een verhelderend plaatje bij.

Tip
Er is ook een aparte rubriek met weetjes. Wist je bijvoorbeeld dat er meer monopolygeld wordt gedrukt dan echt geld? En dat er maar 1 vlag in de wereld niet rechthoekig is, die van Nepal. 

Image Hall of science
http://www.speeltech.nl
 
Wat is zwaartekracht of elektriciteit? Op deze website worden wetenschappelijke woorden heel eenvoudig uitgelegd. Klik op spelletjes of zoeken.

Tip
Er staat ook een kopje over veiligheid, onder spelletjes, links in het scherm. Hier wordt uitgelegd waar je op moet letten als je proefjes doet. Snij bijvoorbeeld altijd van je lichaam af, nooit naar je toe!


Image Technika 10
http://www.technika10.nl
 
Technika 10 is een verzameling van clubs die leuke activiteiten met techniek organiseren, speciaal voor meisjes. Je kunt een website leren maken, of je eigen beveiligde schatkist bouwen. Op de website staan ook allerlei leuke en interessante dingen. Bij Techniek Enzo kun je bijvoorbeeld verhalen lezen over vrouwen die in de techniek werken. En bij het Kenniscentrum krijg je tips over hoe je gereedschap kunt gebruiken.

Tip
Er is ook veel te lezen over internet. Zo kun je leren hoe internet is ontstaan en vind je er geluidjes die je kunt gebruiken voor je eigen website.


Image Jouw Techniek Heeft de Toekomst
http://www.jouwtechniek.nl
 
Een mooie site over techniek, met name voor jongens. Je kunt van een aantal producten lezen hoe ze worden gemaakt, en door wie. Maar je kunt ook op beroep zoeken, bijvoorbeeld edelsmid of werktuigbouwkundige. Je krijgt dan een korte uitleg over het beroep en welke opleiding je ervoor moet volgen.

Tip
Je kunt ook een aantal interessante video’s bekijken, bijvoorbeeld over lassen. Ook staat er een top 10 van populairste beroepen.


 
ImageBatteryworld
http://www.batteryworld.nl/flash_on.html

Een mooie site over batterijen. Er wordt uitgelegd hoe batterijen werken en wat energie is. Maar ook dat je lege batterijen nooit gewoon in de prullenbak mag gooien, dit is erg slecht voor het milieu. Je kunt ook met je school batterijen inzamelen. Dan kun je sparen voor allerlei spelmateriaal voor op school. Vraag aan je juf of meester of de school al meedoet of wil meedoen.

Tip
Er zijn ook een paar erg leuke spellen met Batteryman. Probeer de populairste te worden op de dansvloer of probeer alle suckers weg te zappen.

ImageJeugdbieb
http://www.jeugdbieb.nl
 
Een website met verwijzingen naar andere sites. Onderverdeeld in bijna 50 rubrieken zoals Taal en Dieren, maar ook Bekende mensen of Geloven en denken. De sites zijn leuk beschreven. Voor iedereen is hier wel iets vinden dat hij of zij interessant vindt, of gewoon leuk natuurlijk!

Je kunt ook op onderwerp zoeken. En er staat vaak bij voor welke groepen de site is bedoeld.

Tip
Erg leuk is de rubriek Feesten. Bijvoorbeeld als je wilt weten wat we met Pasen vieren. En wat is Chinees Nieuw jaar eigenlijk?


ImageDigibasisschool
http://www.digibasisschool.nl
 
De digitale basisschool kun je dingen net op een andere manier leren dan je misschien gewend bent. Je kunt leren tellen met hulp van de Bus. Of leren rekenen met een tuinier die tomatenplantjes wilt telen. Zo is er ook een leuk verhaal over bomen, omdat bomen ervoor zorgen dat mensen kunnen leven.

Tip
De digibasisschool heeft een geschiedenis quiz waarmee je alle vier de delen van ‘Van Nul tot Nu’ kunt winnen! Een stripverhaal waarin je kunt lezen wat er allemaal gebeurd is in Nederland in de geschiedenis.


ImageKinderenwebhotel
http://www.kinderenwebhotel.be/index.htm
Een leuke Belgische site over allerlei vakken; taal en rekenen bijvoorbeeld, maar ook Frans en beeldende vorming. Bij Wereld Oriëntatie (W.O.) natuur, staan stukken over allerlei dieren, maar ook over chocola. Bij W.O. ruimte staan stukjes over allerlei landen, maar ook over sterren en het weer bijvoorbeeld.

Tip
Erg bijzonder is de pagina over vluchtelingen. Wist je bijvoorbeeld dat er op de wereld meer dan 15 miljoen vluchtelingen zijn?
 

ImageProefdiervrij
http://kids.proefdiervrij.nl/client/3/?websiteid=3&contentid=350
 
Er worden in Nederland elk jaar ongeveer 500.000 dieren gedood voor dierproeven. Proefdiervrij wil dat veranderen. Er staat veel informatie op hun site, om een werkstuk te schrijven of in je klas een spreekbeurt te houden. Maar je kunt zelf nog veel meer doen om proefdieren te helpen.

Tip
Dierproeven zijn natuurlijk een serieuze zaak, maar je kunt op de site ook spelletjes spelen, leuke wallpapers downloaden en meedoen aan een proefdierenquiz.(Timo van Kerkoerle)