Surf naar proefjes Hele artikel afdrukken

Image Eenvoudige proefjes op proefjes.nl
http://www.proefjes.nl
 
Heel veel grappige en interessante proefjes voor thuis of in de klas. Met leuke tekeningen van de proefjesmonsters. Elk proefje heeft een duidelijk stappenplan en een simpele uitleg over wat er gebeurt. Onderaan staat ook een echt wetenschappelijke uitleg voor iedereen die meer wil weten.

Bij elk proefje staat ook een proefwijzer. Daarin kun je zien hoe oud je moet zijn om de proef zonder hulp te kunnen doen. Hier staat ook hoe lang het proefje ongeveer duurt.

Tip
Een leuk proefje is bijvoorbeeld hoe je een glas water op zijn kop kunt houden zonder nat te worden.

Hoe maak je ijs in een warm bos? Hoe krijg je een ei in een fles?


Image Scheikunde bij Stichting C3

http://www.c3.nl/kids/nl/page476.asp
 
Een website met een aantal chemische proefjes. De dingen die je nodig hebt, vind je gewoon in de keuken, zoals zout of een citroen. Hoe je de proef moet doen wordt simpel uitgelegd in een stripje. Onder elk stripje staat ook een kleine uitleg over wat er precies gebeurt.

Tip
Schrijf bijvoorbeeld een geheime brief met citroensap als inkt. Het lijkt dan gewoon een leeg vel papier. Maar verwarm het papier en de tekst komt tevoorschijn!


Ontdekplek, knutselen met werkbladen

http://www.ontdekplek.nl/wb/
50 knutsels die je kunt maken met spullen die je gewoon thuis hebt liggen. Een waterraket maak je bijvoorbeeld met een lege fles en een kurk. Er wordt met duidelijk tekeningen uitgelegd hoe je de knutsels in elkaar knutselt. Er staan ook steeds tips over hoe je ze kunt verbeteren of uitbreiden.

De knutsels worden steeds moeilijker. Voor de knutsels met een hoger nummer moet je meestal wat ouder zijn. Of vraag je vader of moeder om te helpen.

Tip
Bij de laatste knutsel, nummer 50, kun je alles gebruiken wat je bij de andere knutsels geleerd hebt. Je kunt dan je eigen kettingreactie maken!

Lees ook het verslag van ons leuke bezoek aan de Ontdekplek in Haarlem.


Image

(Timo van Kerkoerle)