Hele artikel afdrukken
Plan Voisin, Parijs 1925

Bijna iedereen vindt oude steden heel mooi. Er is dan ook niemand die vindt dat oude steden vernietigd moeten worden. Er wordt juist veel moeite gedaan om de mooie oude huisjes overeind te houden en de kronkelige straatjes autovrij te maken. Maar honderd jaar geleden zagen de oude steden er totaal anders uit. Eigenlijk waren het niet veel meer dan krottenwijken, vaak zonder riolering en met stinkende fabrieken. Veel mensen wilden toen juist wel de oude steden slopen, om zo opnieuw te kunnen beginnen. Ze wilden licht, lucht en ruimte.

Image

De Franse architect Le Corbusier was een belangrijke denker in die tijd. Le Corbusier stelde in 1925 voor om de hele binnenstad van Parijs in één keer te slopen. Op de plaats daarvan kwam een nieuwe stad voor drie miljoen inwoners. Dat is evenveel als de grootste 26 steden van Nederland bij elkaar! Le Corbusier wilde in dit ‘Plan Voisin’ geen straten. Al het autoverkeer moest onder de grond komen. Daarboven is het eigenlijk één groot park, waarin hoge torens op pootjes staan. Heel overzichtelijk en geordend, want kronkelige straatjes maakten mensen alleen maar zenuwachtig, vond Le Corbusier. De stad moest net zo logisch en eenvoudig zijn als een goed geoliede machine. Niet voor niets was de grootste sponsor van het project een autofabrikant, genaamd Gabriel Voisin!

Zijn plan is in Parijs gelukkig nooit uitgevoerd. Maar in India en Brazilië werden later wel complete steden gebouwd die precies op Plan Voisin lijken. En dichter bij huis: ook de Bijlmermeer in Amsterdam is op zo’n manier ontworpen. Maar dan wel 50 jaar later!


Image

De Bijlmermeer, luchtfoto uit 1987.
 

LEES VERDER onder Architectuur


Schrijver: Timo van Kerkoerle

 

 


Onderzoekend knutselen


Legogeheimen

Patronen
Symmetrie


Verhalen


En meer met o.a. surftips, musea, lessen