Burgerweeshuis Hele artikel afdrukken
Het Burgerweeshuis, Amsterdam 1960

Het Burgerweeshuis in Amsterdam is ontworpen door de Nederlandse architect Aldo van Eyck. Zijn ideeën waren een reactie op de gebouwen van Mies von der Rohe en le Corbusier.

Het Burgerweeshuis is een huis voor kinderen die geen ouders meer hebben. Aldo van Eyck wilde daarom een huis maken dat heel vriendelijk was voor kinderen. De ramen zijn lager, zodat ook kinderen altijd naar buiten kunnen kijken. En ook badkamers zijn speciaal gemaakt voor kinderen.

Aldo van Eyck zag de verschillende ruimtes in een gebouw als een soort bouwblokken. Hij heeft heel goed nagedacht over de vorm waarin die bouwblokken aan elkaar zijn gekoppeld. De verschillende ruimtes zijn bijvoorbeeld zo gemaakt dat er zoveel mogelijk zonlicht naar binnen kan schijnen. Je kunt heel gemakkelijk je weg vinden. Maar er zijn ook veel hoekjes en plekjes waar je lekker kunt zitten.

Hij wilde het vooral zo prettig mogelijk maken om in te wonen. En dat is gelukt. Kinderen vinden het Burgerweeshuis een erg leuk gebouw.

Maar dat niet alleen. Ook vinden architecten het gebouw van Aldo Van Eyck heel belangrijk voor de Europese architectuur.

Image

LEES VERDER onder Architectuur

Schrijver: Timo van Kerkoerle


Onderzoekend knutselen


Legogeheimen

Patronen
Symmetrie


Verhalen


En meer met o.a. surftips, musea, lessen