Duits Paviljoen Hele artikel afdrukken

 

Duits Paviljoen, Barcelona 1929


Hoeveel muren heb je nodig om een ruimte te maken? Vier zou je zeggen, plus een vloer en een dak. Een doos dus eigenlijk, met misschien een raam en een deur erin. Niet erg spannend, vond de Duitse architect Mies van der Rohe, een vriend van Le Corbusier (zie link).


In 1929 was er een wereldtentoonstelling in Barcelona, een tentoonstelling van landen van over de hele wereld. Mies van der Rohe mocht het gebouw voor Duitsland ontwerpen. In zijn ontwerp haalde hij ‘de doos’ helemaal uit elkaar. Zijn gebouw heeft bijvoorbeeld geen hoeken. Mies van der Rohe verschoof de muren net zolang totdat de doos geen doos meer was. Er ontstonden zo verschillende ruimtes: een zitgedeelte, een hal en een vijvertje. Zelfs de tuin is deel van het gebouw geworden. De doos is zo veranderd, dat je niet meer weet wanneer je nou buiten of binnen bent.


Mies van der Rohe heeft zelfs het kleinste onderdeel van het gebouw zelf ontworpen. Hij ontwierp bijvoorbeeld speciaal voor het paviljoen de beroemde Barcelona stoel. Die wordt nog steeds veel verkocht.


Image


Het paviljoen werd na twee jaar alweer afgebroken, omdat de wereldtentoonstelling voorbij was. Maar omdat iedereen het gebouw zo mooi en goed vond, is het in 1986 op dezelfde plaats opnieuw gebouwd. Je kunt het nu nog steeds als museum bezoeken.Image


Kan jij de muren van dit huis nabouwen, en je ideale huis maken?
LEES VERDER onder Architectuur

Schrijver: Timo van Kerkoerle


Onderzoekend knutselen


Legogeheimen

Patronen
Symmetrie


Verhalen


En meer met o.a. surftips, musea, lessen