De kroon van koning Hiero Hele artikel afdrukken
Blader door dit artikel:
De kroon van koning Hiero
2. De hotelkelder
3. Archimedes
4. De badkamer
5. De proef
6. De goudsmid...
7. Toepassingen
8. Alles op een rijtje

Alles op een rijtje

Image Peinzend liepen de jongens het hotel uit. Ze probeerden alles op een rijtje te zetten. Ze hadden in korte tijd veel geleerd. Bijvoorbeeld dat je kon bepalen of twee voorwerpen van hetzelfde materiaal waren gemaakt. Door te vergelijken hoeveel water twee even zware voorwerpen weg duwen, kon je zeggen of ze ook even groot waren. Duwde ze allebei evenveel water weg, dan waren ze van hetzelfde materiaal. Zo niet, dan waren ze ook niet van hetzelfde materiaal gemaakt.

Image En dan Archimedes’s nieuwe ontdekking! Hij was die middag nog op een geniaal idee gekomen. Hij zag dat het kracht kost om een boot in het water te duwen. En dat die boot dan een bepaalde hoeveelheid water wegduwt. Archimedes was geniaal omdat hij bedacht dat de hoeveelheid water die je wegduwt, net zo zwaar is als het gewicht waarmee je de boot kunt beladen.


Mo en Bart waren al pratend bij het toegangshek van het hotel aangekomen.

‘Wie het eerst thuis is!’, riep Bart en sprintte de oprit af.

Mo keek nog een keertje om naar hotel Fysika. Hij besloot dat hij hier nog veel interessante avonturen zou kunnen beleven. Toen sprintte hij achter Bart aan naar huis.

Image


Schrijver: Niels OosterlingKnutselen


Legogeheimen


Verhalen


En meer met o.a. surftips, musea, lessen