De kroon van koning Hiero Hele artikel afdrukken
Blader door dit artikel:
De kroon van koning Hiero
2. De hotelkelder
3. Archimedes
4. De badkamer
5. De proef
6. De goudsmid...
7. Toepassingen
8. Alles op een rijtje

Toepassingen

Image ‘Laat het bad maar weer tot de rand vollopen!’ riep hij enthousiast. Mo zette de kraan aan, en draaide hem weer dicht toen het bad vol was. Archimedes liet de boot voorzichtig te water.

‘Let nu goed op’, maande hij de jongens. ‘Jullie moeten weer al het water opvangen dat over de rand stroomt’.

‘Aye, kapitein’, antwoordde Bart en ging klaar zitten met de emmer.

Archimedes drukte de boot zo diep het water in, dat het net niet over het dek stroomde. Vervolgens liet hij de boot weer los en pakte de emmer water van Bart.

‘Ik beweer dat we het schip met het gewicht van dit water kunnen beladen,  zonder dat ‘ie zinkt’, galmde Archimedes door de badkamer. Hij gaf Mo een weegschaal en liet de jongens het water in de emmer wegen.

‘Anderhalve kilo’, las Bart af van de weegschaal.

Image

‘Ik voorspel dan dat de boot een lading van anderhalve kilo kan dragen’, concludeerde Archimedes. Hij pakte twee gewichtjes en zette die op de boot. De boot zakte tot de rand in het water, maar zonk niet. Archimedes had gelijk.

Bart en Mo zagen nu ook de voordelen van Archimedes’ bevindingen in. Ze konden nu voor allerlei boten uitrekenen hoeveel lading erop kon! Met zijn drieën sprongen ze nog even vrolijk door de badkamer. Ze hielden op toen Mo met een treurige blik op zijn horloge wees.

‘We moeten zo naar huis’, zei hij teleurgesteld. Het was vrijdag en dan moest Bart zijn zusje naar paardrijles brengen. Bovendien was Bart stiekem naar het hotel gekomen. Ze hadden Bart’s moeder verteld dat ze buiten zouden gaan spelen en Mo hoopte dat zij hen niet was gaan zoeken.

De jongens namen hartelijk afscheid van Archimedes en beklommen de duistere trappen die hen weer terug naar de lobby leidden. Bart was door alle waterpret helemaal vergeten dat hij het zo eng had gevonden.

Knutselen


Legogeheimen


Verhalen


En meer met o.a. surftips, musea, lessen