De kroon van koning Hiero Hele artikel afdrukken
Blader door dit artikel:
De kroon van koning Hiero
2. De hotelkelder
3. Archimedes
4. De badkamer
5. De proef
6. De goudsmid...
7. Toepassingen
8. Alles op een rijtje

De goudsmid ontmaskerd

Image ‘De kroon is groter’, zuchtte Archimedes teleurgesteld. ‘De smid heeft de koning belazerd.’ Beteuterd keken Archimedes, Bart en Mo naar de kroon die op de bodem van het bad lag te glinsteren. De smid had dus toch zilver door het goud gemengd, zodat de kroon niet van puur goud was.

Bart pakte teleurgesteld de ballon van de grond en gooide die ook in het bad. ‘De kroon is in ieder geval niet zo nep, dat hij blijft drijven’, zei hij. De ballon dreef een paar rondje op het water. Archimedes legde zijn hand op de ballon en probeerde hem naar de bodem van het bad te duwen. Het kostte hem nog heel wat moeite.

Plotseling riep hij: ‘Eureka!’ De jongens keken elkaar verbaasd aan.


De wet van Archimedes

‘Is er iets?’ vroeg Mo.

 ‘Ik krijg ineens een heel belangrijke ingeving,’ stamelde Archimedes. ‘Voelen jullie eens hoe zwaar het is om die ballon onder water te duwen.’ Hij trok Mo en Bart naar het bad toe en liet ze de ballon onder water duwen.

Image ‘Nou, dat valt nog niet mee’, zei Bart met ingehouden adem.

Archimedes ging alweer verder: ‘Laten we nu ook het water opvangen dat uit het bad loopt!’ riep hij.

Zo gezegd, zo gedaan. Archimedes duwde de ballon onder water en keek hoeveel water wegliep. Vervolgens haalde hij een nieuwe ballon tevoorschijn. Hij liet precies zoveel water in de lege ballon lopen, als er uit het bad was geduwd door de andere ballon.

‘Eureka! Eureka!’ riep hij nogmaals uit en maakte een dansje door de badkamer. Bart en Mo keken elkaar aan. Mo trok een gek gezicht.

‘Kunt u ons even vertellen wat er zo geweldig is?’ vroeg hij aan Archimedes.

Archimedes riep ‘Voel maar!’ zonder te stoppen met huppelen. Hij gaf Mo de met water gevulde ballon. Die was behoorlijk zwaar. Mo moest oppassen dat de ballon niet knapte onder het gewicht van het water.

‘Ja, maar wat moet ik dan voelen?’ vroeg Mo aan Archimedes, die tussen twee pirouettes door antwoordde:

‘Om deze ballon op te tillen, heb je net zoveel kracht nodig, als om die ballon met lucht onder water te duwen!’ Mo knikte en gaf de ballon met water aan Bart. Daarna probeerde hij de ballon met lucht weer onder water te drukken.

‘Daar zou die mafketel nog best eens gelijk in kunnen hebben’, mompelde Mo terwijl hij met de ballon worstelde. Hardop voegde hij daaraan toe: ‘Maar wat hebben we daar eigenlijk aan?’

Archimedes stopte met dansen. ‘Wat hebben we daaraan!? Wacht hier,’ beval hij en rende de badkamer uit. Binnen een ogenblik was hij terug met een modelboot in zijn armen.
Knutselen


Legogeheimen


Verhalen


En meer met o.a. surftips, musea, lessen