De kroon van koning Hiero Hele artikel afdrukken
Blader door dit artikel:
De kroon van koning Hiero
2. De hotelkelder
3. Archimedes
4. De badkamer
5. De proef
6. De goudsmid...
7. Toepassingen
8. Alles op een rijtje

De proef


Image ‘Kijk eens hier’, wenkte Archimedes de jongens. ‘Dit is een goudstaaf met hetzelfde gewicht als de kroon.’ Vol ontzag wogen Bart en Mo om beurten de goudstaaf met beide handen.

‘Nu hebben we genoeg materiaal om te bekijken of de kroon van puur goud is of niet’, stelde Archimedes. Mo en Bart begrepen nog steeds niet helemaal waar Archimedes nou naartoe wilde.

‘Oh ja’, viel Archimedes zichzelf in de reden. ‘Ik vergeet er nog bij te vertellen dat zilver iets lichter is dan goud. Een zilveren munt weegt een stukje minder dan een even grote gouden munt.’

Image Bart fluisterde tegen Mo: ‘Ik begrijp er geen snars van. Wat heeft dat nou allemaal met elkaar te maken?’. Maar bij Mo begon het wel een beetje te dagen.

‘Dus willen we een zilveren munt en een gouden munt die even zwaar zijn,’ begon hij, ‘dan moet de gouden munt dus iets kleiner gemaakt worden?’ Bij Bart begon nu ook een lichtje te branden.

‘Inderdaad, nu zie ik het ook!’ riep hij uit. ‘Als die kroon zilver bevat, dan moet ‘ie dus groter zijn dan de goudstaaf!’

‘Ik ben diep onder de indruk van jullie inzichten, jongens!’ glimlachte Archimedes. ‘Als we nu bekijken hoeveel water de kroon uit het bad duwt en vervolgens hoeveel water de goudklomp, weten we welke het grootst is’, legde hij nog uit.

‘En als de kroon groter is, dan is ‘ie niet van puur goud!’ riepen Mo en Bart naar elkaar.

Image Enthousiast begonnen de drie aan hun meting. Bart ging met een emmer bij een deuk in de badrand zitten. Daar zou al het water over de rand stromen. Mo en Archimedes legden voorzichtig de goudstaaf in het water. Ze maten in de emmer hoeveel water er uit de badkuip was gestroomd. Daarna legden ze de kroon in het water en keken weer.

Knutselen


Legogeheimen


Verhalen


En meer met o.a. surftips, musea, lessen