De kroon van koning Hiero Hele artikel afdrukken
Blader door dit artikel:
De kroon van koning Hiero
2. De hotelkelder
3. Archimedes
4. De badkamer
5. De proef
6. De goudsmid...
7. Toepassingen
8. Alles op een rijtje

De badkamer
 
Image ‘Hoe gaat u het dan aanpakken?’ vroegen de jongens in koor.

Archimedes lachte ‘Wat zijn jullie een nieuwsgierige knapen, zeg. Maar goed,’ ging hij serieus verder, ‘Ik heb net een geniale ingeving gekregen. Waarschijnlijk heb ik de oplossing gevonden. Jullie zijn net op tijd om mijn eerste proef mee te maken.’

Bart en Mo waren dolenthousiast. ‘Hoe?’ ‘Wat is de oplossing?’ ‘Hoe bent u erachter gekomen?’ riepen ze door elkaar heen.

‘Lopen jullie maar mee naar de badkamer’, wenkte Archimedes hen. De drie liepen door de gang met Archimedes voorop.
In de badkamer was het bad tot aan de rand gevuld. Er zou geen druppel meer bij kunnen zonder dat het zou overstromen.

Image

‘Ik had de hele middag zitten nadenken over de kroon, maar kon geen oplossing bedenken’, vertelde Archimedes. ‘Ik besloot een lekker warm bad te nemen om mijn gedachten tot rust te brengen. Maar op het moment dat ik in bad stapte, kreeg ik een idee.’

Bart en Mo keken hem niet begrijpend aan. ‘Moesten we daarvoor naar de badkamer komen?’ vroeg Mo. Dat had Archimedes ook wel op de gang kunnen vertellen.

‘Jazeker, en dat snap je als je hoort wat mijn idee was’, antwoordde Archimedes hem geduldig. ‘Door de kroon in het bad te leggen kunnen we erachter komen of hij van puur goud is of niet.’

‘Daar geloof ik helemaal niets van’, riep Bart uit. Ook Mo kon zich er niets bij voorstellen. Onder water zou de kroon er toch gewoon hetzelfde uitzien?

 ‘Ik zal eerst wat dingen uitleggen, want anders begrijpen jullie er niets van’, ging Archimedes onverstoord verder. Hij had de kroon op de grond gelegd en haalde een ballon en een klompje goud tevoorschijn. Archimedes blies de ballon op en hij legde een stevige knoop in het uiteinde. Hij gaf de ballon en het klompje goud aan Bart.

‘Welke van de twee is het zwaarst?’ vroeg hij hem.

‘Het goud natuurlijk’, zei Bart meteen, terwijl hij begerig naar het goudklompje in zijn linkerhand keek.

Mo mompelde binnensmonds ‘Dat had ik zo ook wel kunnen vertellen.’

Image ‘Oké, dan mag jij ook voorspellen wat de uitkomst is van het volgende proefje’, zei Archimedes. ‘Stel je voor dat we beide voorwerpen onder water houden. Zal er meer water over de rand van de badkuip gaan bij de ballon of bij het goud?’ vroeg Archimedes aan Mo.

‘Pff, dat is makkelijk. Die ballon is veel groter, dus die duwt het meeste water uit het bad’, antwoordde Mo.

‘Dat is correct. Weet je nu dan ook hoe we kunnen meten of de kroon van puur goud is of niet?’ vroeg Archimedes hem, terwijl hij Bart een knipoog gaf. Mo zag in dat hij zich kalm moest houden en schudde zijn hoofd.

Knutselen


Legogeheimen


Verhalen


En meer met o.a. surftips, musea, lessen