Bouw een huis met lego Hele artikel afdrukken
Regeltjes

Wetenschappers proberen de wereld om ons heen te begrijpen. Ze zoeken naar de regels waar de wereld zich aan houdt.  Een appel valt altijd omlaag als je hem loslaat, nooit omhoog of naar opzij bijvoorbeeld.

Image

Maar niet alleen wetenschappers zoeken naar overeenkomsten en regels, iedereen doet dat. Dit doen we omdat het handig is om ons leven met regels te ordenen. Villa Achterwerk is altijd op zondagochtend om negen uur. Nooit eens op zaterdagmiddag of dinsdag om drie uur ’s nachts!


Vaste onderdelen van een huis


Ook huizen bouwen we altijd op een bepaalde manier, met een deur erin bijvoorbeeld. Het is onhandig om steeds door het raam naar buiten te moeten klimmen. Toch zijn alle huizen ook weer verschillend. Dat komt omdat iedereen weer in een ander soort huis wil wonen. De een wil een garage voor zijn auto, de ander een mooie tuin. Ook zijn er veel gebouwen die gemaakt zijn om iets anders te doen dan erin te wonen. Denk maar eens aan je school, een zwembad of een kerk bijvoorbeeld.

Van gebouwen wordt altijd eerst een tekening of een klein drie-dimensionaal model gemaakt, voordat ze echt gebouwd worden. Als er dan iets mis is, hoef je niet een heel huis opnieuw te bouwen. Zo’n tekening of model ontstaat niet vanzelf: iemand heeft het van tevoren zo bedacht, vanuit een idee. Zo iemand noem je een architect. Hij kent de regels waaraan een bruikbaar huis voldoet. De voordeur van een huis zit bijvoorbeeld meestal niet in de slaapkamer.

Image


Skelet van een huis

Mensen en dieren blijven rechtop staan door hun stevige botten. Ook een huis heeft een skelet. Het skelet van een huis is niet van bot, maar van hout, ijzer of beton. Het skelet van een huis noemen we ook wel het casco. Een architect moet goed nadenken hoe hij het casco maakt. Als het niet stevig genoeg is, stort het huis in elkaar!

Image

Ongeveer 100 jaar geleden, rond 1900, kon er voor het eerst ijzer en beton gebruikt worden om casco’s te bouwen. Tot die tijd was zo’n skelet altijd gemaakt van houten balken. Toen architecten eenmaal ijzer konden gebruiken, konden ze veel hogere gebouwen ontwerpen. IJzer is namelijk veel sterker dan hout. Architecten moesten wel eerst leren hoe ze met ijzer en beton gebouwen konden ontwerpen. Ze gingen daarom als wetenschappers onderzoek doen naar de regels waaraan een gebouw altijd moet voldoen. Toen ze eenmaal hun nieuwe gebouwen gemaakt hadden, waren ze heel trots. Ze wilden dat iedereen kon zien welke regels ze bedacht en gevonden hadden. Ze lieten daarom alle versieringen weg, en ze ontwierpen gebouwen waaraan je heel goed kunt zien hoe ze het hadden gebouwd.

Image

Een villa in Utrecht van de Nederlandse architect Gerrit Rietveld uit 1924. Het is gebouwd voor Truus Schröder-Schräder, die er tot haar dood in 1985 heeft gewoond. Het is nu te bezoeken als museum: het Schröderhuis.


Nieuwe materialen

In dezelfde tijd, rond 1900, werden er ook voor het eerst auto’s, vliegtuigen, grote treinen en schepen gebouwd. Architecten uit die tijd waren erg onder de indruk van deze nieuwe uitvindingen. Ze wilden gebouwen maken die even mooi en eenvoudig waren als deze machines. Baksteen en hout vonden ze maar ouderwets. Glas, ijzer en beton vonden ze veel mooier.

Image

Image

Image

Een trein, een auto en een vliegtuig uit het begin van de vorige eeuw.


Image


De Van-Nellefabriek in Rotterdam, uit 1929. Hier werden destijds producten als thee, koffie en tabak gemaakt. Nu wordt het gebruikt als ‘ontwerpfabriek’. Er zitten kleine bedrijfjes in die meubels, posters enzovoorts ontwerpen. Het gebouw is nog even fijn om in te werken als 75 jaar geleden  Binnen voel je nog steeds het licht en de ruimte, die de fabriek in die tijd zo bijzonder maakten.


Image


Het stadhuis van Hilversum, ontworpen in 1924 door Willem Dudok.


Verder Bouwen

We hebben een aantal gebouwen uitgezocht die je gemakkelijk kunt nabouwen in Lego. Er staat ook steeds een kleine uitleg bij over wat het gebouw zo bijzonder maakt. Maar misschien kun je ook wel een eigen droomhuis ontwerpen, of een hele stad!

Stuur een foto naar ons op, dan komt hij hier bij te staan.

LEES VERDER onder ArchitectuurSchrijver: Timo van Kerkoerle

Onderzoekend knutselen


Legogeheimen

Patronen
Symmetrie


Verhalen


En meer met o.a. surftips, musea, lessen