Erathostenes rekent het rond Hele artikel afdrukken
Blader door dit artikel:
Erathostenes rekent het rond
2. Erathostenes
3. De omtrek van de aarde
4. Het zenit
5. Een klein voorbeeld
6. Een raadsel
7. Een beetje rekenen
8. Wiskunde?!?
Image Elkerveen en hotel Fysika

Net buiten het dorpje Elkerveen staat het geheimzinnige hotel Fysika. In het hotel wonen de grote geniale denkers uit een ver of minder ver verleden. Een voor een betrokken ze een kamertje in het hotel. De jongeren onder hen mochten bovenin het hotel een kamer uitzoeken, terwijl de allereerste bewoners zich al diep in de kelders hadden gevestigd. Het hotel zit inmiddels overvol en men is een paar jaar terug begonnen aan de bouw van alweer de eenentwintigste etage. De meeste bewoners leiden een teruggetrokken bestaan op hun kamer, waardoor het doorgaans stil is in en rond het hotel.

De Elkerveners zijn nauwelijks geïnteresseerd in hotel Fysika en haar bewoners. Toch is er één bink uit het dorp die wel graag wil weten wie er zoal in het hotel woont en wat er zich daar iedere dag afspeelt. Zijn naam is Mo, hij is twaalf jaar oud en vastberaden om de boel eens nauwkeurig te onderzoeken. Hij zal nog heel veel te weten komen tijdens zijn bezoekjes aan hotel Fysika…


Een wolkenloze dag


Het zou die dag een wolkenloze zomerse dag worden. Mo had vrij van school en was ‘s ochtends naar hotel Fysika gelopen. Omdat het zulk schitterend weer was, besloot hij een wandeling door de tuin van het hotel te maken. Hij was benieuwd wat daar allemaal te beleven viel.

Eerst liep hij een stukje tussen de bomen, maar plotseling kwam hij bij een grote open plek. Iemand had heel erg zijn best gedaan om de plek zo vlak mogelijk te maken. In het midden zat een figuur gehurkt bij een paal, die rechtop in de grond was gezet.

Image

Mo liep naar de open plek. Hij hoorde nu de figuur ontevreden in zichzelf mompelen. Het was een oude, gebruinde man met een grote doek om zich heen geslagen. Toen Mo nog een stukje dichterbij was gekomen, zag hij dat de man de schaduw van de paal aan het opmeten was. Dat kwam mooi uit. Mo wilde wel weten hoe laat het was. Hij had van zijn vader wel eens begrepen dat je de tijd kon aflezen aan de schaduw van een paaltje in de grond. Zo’n paaltje werd wel een zonnewijzer genoemd.
Knutselen


Legogeheimen


Verhalen


En meer met o.a. surftips, musea, lessen