Erathostenes rekent het rond Hele artikel afdrukken
Blader door dit artikel:
Erathostenes rekent het rond
2. Erathostenes
3. De omtrek van de aarde
4. Het zenit
5. Een klein voorbeeld
6. Een raadsel
7. Een beetje rekenen
8. Wiskunde?!?


Een raadsel

Image  ‘Dat begrijp ik allemaal wel, maar hoe gaan we nu de omtrek van de aarde opmeten?’, vroeg Mo met een zucht. Ze zouden met het meetlint de omtrek van de sinaasappel  makkelijk kunnen opmeten, maar dat kon toch niet de bedoeling zijn.

 ‘Eigenlijk hebben we dat al gedaan’, zei Erathostenes met een geheimzinnige blik in zijn ogen. Mo was de wanhoop nabij.

‘Hoe dan?’ Hij had het wel willen schreeuwen. Erathostenes leek Mo’s onmacht wel vermakelijk te vinden.

‘Ik heb een raadsel voor je, Mo.,’ begon Eratosthenes. ‘Stel je voor dat wij vanaf hier naar jouw huis moeten lopen. Na driehonderd meter vertel ik jou dat we een tiende van de totale afstand hebben afgelegd. Hoeveel meter is het dan in totaal lopen van hier naar jouw huis?’ Image Mo dacht diep na. Een tiende van de totale afstand was driehonderd meter, dus als hij tien keer die afstand zou lopen zou hij bij zijn huis aankomen. De totale afstand moest dan wel tien keer driehonderd meter zijn.

‘Tien keer driehonderd meter is drieduizend meter!’ riep hij.

‘Bravo!’ Erathostenes klapte in zijn handen. ‘Onthoud dit raadsel, want we gaan op ongeveer dezelfde manier de omtrek van de aarde uitrekenen.’ Mo keek hem achterdochtig aan.

‘We gaan toch niet de hele aarde rond wandelen?’ vroeg hij. Dat zag hij namelijk helemaal niet zitten.

‘Welnee, dat is absoluut niet nodig’, lachte Erathostenes. ‘We doen gewoon net alsof. Stel je voor dat we een rondje om de aarde gaan lopen. We zijn drieduizend kilometer naar het zuiden al begonnen en nu zijn we hier. Het enige wat we dan nog hoeven te weten, is welk deel van de totale afstand we tot hier hebben afgelegd.’

Doen alsof leek Mo een stuk verstandiger dan echt lopen. En als ze nu wisten hoeveelste deel van de omtrek van de aarde die drieduizend kilometer was, kon zelfs hij nog wel uitrekenen wat de totale omtrek van de aarde was.
Knutselen


Legogeheimen


Verhalen


En meer met o.a. surftips, musea, lessen