Erathostenes rekent het rond Hele artikel afdrukken
Blader door dit artikel:
Erathostenes rekent het rond
2. Erathostenes
3. De omtrek van de aarde
4. Het zenit
5. Een klein voorbeeld
6. Een raadsel
7. Een beetje rekenen
8. Wiskunde?!?


Een klein voorbeeld

Image  ‘Maar wat hebben wij daaraan?’ vroeg Mo. Hij was allang blij dat Erathostenes’ humeur een stuk zonniger was dan eerder die ochtend. Maar hij had geen idee wat al dat gezever over schaduwen met de omtrek van de aarde te maken had.
   
Erathostenes pakte zijn tas en haalde er een sinaasappel en een naald uit. ‘We nemen aan dat de aarde dezelfde vorm als deze sinaasappel heeft’, zei hij terwijl hij de sinaasappel  omhoog hield. En hij fluisterde ‘Ik heb namelijk gehoord dat de aarde rond is’.

‘Dat is toch ook zo?’ vroeg Mo een beetje verbaasd.

‘Dat denk ik ook, maar een aantal van mijn buren in het hotel beweren dat ze plat is. Volgens mij zijn die mensen een beetje achterlijk’, vertelde Erathostenes, terwijl hij de naald recht in de sinaasappel  stak.


‘Let nu goed op, Mo. Ik zal je laten zien waar we nu helemaal mee bezig zijn’, zei hij terwijl hij de sinaasappel  naar de zon toe draaide. De naald wierp in het zonlicht een dun streepje schaduw over de sinaasappel . Erathostenes draaide de sinaasappel  totdat de naald midden in het zonlicht stond.

Image

‘Zie je wat er gebeurt?’ vroeg hij. Mo keek geconcentreerd naar de sinaasappel  en zei: ‘De schaduw is weg’.

‘En als ik hem nu een klein beetje draai, zien we dat er weer schaduw ontstaat’, zei Erathostenes en hij draaide de sinaasappel  een klein beetje. Mo zag inderdaad een groeiend streepje schaduw op de sinaasappel verschijnen. Erathostenes kon zijn enthousiasme nauwelijks meer bedwingen en pakte nog een naald uit zijn tas. Hij prikte de naald een paar centimeter van de eerste naald vandaan in de sinaasappel . Voorzichtig draaide hij de sinaasappel  zodat de ene naald geen schaduw meer had en de andere naald een klein beetje.

‘Zo hebben we precies de situatie waarin we daarnet onze metingen aan het verrichten waren’, legde hij uit. ‘De naald zonder schaduw is de plek in het zuiden waar de zon het zenit heeft bereikt. De naald met schaduw is ons paaltje hier’, zei hij, terwijl hij naar het paaltje in de grond wees.
Knutselen


Legogeheimen


Verhalen


En meer met o.a. surftips, musea, lessen