Erathostenes rekent het rond Hele artikel afdrukken
Blader door dit artikel:
Erathostenes rekent het rond
2. Erathostenes
3. De omtrek van de aarde
4. Het zenit
5. Een klein voorbeeld
6. Een raadsel
7. Een beetje rekenen
8. Wiskunde?!?


Het zenit

Een halfuur en een aantal metingen verder, maten Mo en Erathostenes voor het eerst een iets langere schaduw dan in de vorige meting. Die vorige meting had dus de kortste schaduw. Erathostenes was in zijn nopjes met de meetresultaten en hij begon Mo enthousiast te bestoken met zijn ideeën.
   
‘Ik weet dat drieduizend kilometer naar het zuiden de zon het zenit haalt’, begon hij. ‘Want ik ben er geweest.’ Mo keek hem vragend aan.

‘Het zenit?’ vroeg hij.

Image

Image ‘Het zenit is het punt in de lucht recht boven je hoofd,’ legde Erathostenes uit. ‘Hier komt de zon nooit zo hoog. De zon bereikt weliswaar elke dag een hoogtepunt, en ’s zomers is dat hoger dan in de winter. Maar recht boven je hoofd staat de zon hier nooit. Op sommige plekken in de wereld bereikt de zon het zenit wel. Als dat gebeurt, komen de zonnestralen loodrecht op de grond terecht. Weet je wat dat betekent?’ Mo begreep wel dat het iets met de schaduw van het paaltje te maken moest hebben.

‘Dat de schaduw dan het allerkortst is?’, dacht hij hardop.

‘Sterker nog, de schaduw is dan helemaal weg!’ riep Erathostenes uit. ‘Op het moment dat wij hier de kortste schaduw maten, was er drieduizend kilometer naar het zuiden eventjes helemaal geen schaduw.’

Knutselen


Legogeheimen


Verhalen


En meer met o.a. surftips, musea, lessen