Geheim van de sneeuwvlok Hele artikel afdrukken
Blader door dit artikel:
Geheim van de sneeuwvlok
2. Draai
3. Spiegel
4. Schuif
5. Zoek de symmetrie
6. Meer moois


Maar een sneeuwvlok is ook nog op een andere manier hetzelfde. De linkerkant is hetzelfde als de rechterkant, maar dan gespiegeld. Dit noemen we spiegel-symmetrisch.

Bij je handen kun je dat ook zien. Je twee handen zijn hetzelfde, maar precies andersom. Bekijk je rechterhand eens in een spiegel. Met een cd kan het ook. Het spiegelbeeld van je rechterhand is hetzelfde als je linkerhand. Zie je het?

Image


Evenzo is het spiegelbeeld van de rechterhelft van een sneeuwvlok hetzelfde als de linkerhelft. Probeer het maar eens door je spiegeltje of cd op de foto van de sneeuwvlok te zetten.

Maar een sneeuwvlok is extra bijzonder. Ook is de bovenste helft hetzelfde als de onderste helft. Bekijk de bovenste helft maar eens in je spiegeltje of cd. Zo kun je op zes verschillende manieren een spiegel zetten op de foto van de sneeuwvlokje! Het spiegelbeeld van de ene helft van de sneeuwvlok is dan precies hetzelfde als de andere helft. De lijn waarop je je spiegeltje zet heet dan de spiegellijn. Kun je ze alle zes vinden?

Image

Ook het menselijk lichaam is helemaal spiegel-symmetrisch. Kijk maar eens naar iemands gezicht bijvoorbeeld. De linkerkant is hetzelfde als de rechterkant. Een spiegel draait alles om, rechts wordt links en links wordt rechts. Probeer maar eens iets in spiegelbeeld te lezen! Maar bij je gezicht maakt dat niet uit. Je spiegelbeeld ziet er daarom precies hetzelfde uit.

Image

Iets dat niet verandert als je het in de spiegel bekijkt, noem je spiegel-symmetrisch.

Ook kleren zijn vaak symmetrisch. Maar een horloge bijvoorbeeld draag je vaak aan je linkerpols. Je spiegelbeeld draagt hem dan aan zijn rechterpols! Bekijk het maar eens in de spiegel.


Onderzoekend knutselen


Legogeheimen

Patronen
Symmetrie


Verhalen


En meer met o.a. surftips, musea, lessen