Gespeeld in de Ontdekplek Hele artikel afdrukken


Wat is de Ontdekplek?

Image Wil je zelf wel eens een flipperkast bouwen? Een zelfgemaakt bootje laten varen of misschien huisjes metselen? Dat kan allemaal bij de Ontdekplek. De Ontdekplek is een stichting die kinderen tussen de 4 en 12 jaar wil interesseren voor techniek. Je hebt Ontdekplekken op verschillende plaatsen. Ik ben naar Haarlem gegaan.

Op de Ontdekplek in Haarlem kun je elke woensdagmiddag terecht om te knutselen en te ontdekken. De Ontdekplek zelf is niet zo heel groot. De ruimte lijkt eigenlijk op een flink handenarbeidlokaal. Je kunt er met je vader en moeder heen, met een vriendje of vriendinnetje of alleen. Als je jarig bent kun je hier zelfs je feestje vieren. Je krijgt dan limonade met taart en samen met je vriendjes en vriendinnetjes ontdek je dan allemaal dingen over techniek. Maar als je hier een feestje wilt vieren, kun je beter eerst even bellen. Ze zitten meestal al twee maanden van tevoren vol.Doen wat je leuk vindt!

Image Bij de ontdekplek mag je maken wat je zelf wil en je hoeft nooit bang te zijn dat iets niet lukt. Er lopen speciaal getrainde mensen rond die je kunnen helpen. Je kunt ze herkennen aan de kaartjes die ze op hun borst hebben. Alles wat je nodig hebt mag je zelf pakken. Maar als je wil solderen (metalen aan elkaar plakken) dan moet je het even vragen. Dure materialen krijg je van een begeleider.

Als je het even niet meer weet, dan pak je gewoon een kaart uit een rek of je kijkt even in het rond naar de plaatjes op de muur. Bij de Ontdekplek is alles wat je maakt goed. Het belangrijkste is dat je zelf dingen ontdekt en lol hebt. Van zelf doen leer je het meest, vinden ze in Haarlem. En als je even geen ideeën hebt, ga je gewoon in een hokje met drie spiegels staan. Dan zie je jezelf honderden keren van alle kanten. Echt heel raar!
Bijna elke week

Image Kinderen die hier komen vinden het erg leuk. Mark (12 jaar) komt hier bijna elke week. Hij gaat het liefst solderen en figuurzagen. Martijn (11 jaar) komt hier ook al lang. Hij is een paar jaar geleden met Mark meegekomen, maar Mark gaat vaker. Martijn vindt flipperkasten en knikkerbanen maken het leukst. Hij heeft al meer dan 30 flipperkasten ontworpen en gemaakt. Zijn ouders zijn daar niet zo blij mee, want Martijn wil ze ook allemaal bewaren!

Mark en Martijn vinden allebei dingen maken van piepschuim het minst leuk. Het apparaat dat piepschuim snijdt, is eerst wel spannend; dat gaat met een hete ijzerdraad. Maar na een paar keer wordt dat een beetje saai. Je ziet meteen dat Mark en Martijn hier vaker komen. Zij zitten rustig aan een tafel te tekenen.

De andere 15 kinderen rennen heen en weer en achter elkaar aan. Ze voeren allerlei experimenten uit. Een groepje staat om een bak met water. Ze zijn aan het spelen met hun zelfgemaakte zeilbootjes. Ergens anders in het lokaal maken kinderen hele grote zeepbellen met zichzelf erin. Overal zijn kinderen bezig. Je merkt dat iedereen erg veel plezier heeft.Mijn mening

Ik heb me erg vermaakt bij de Ontdekplek. De lol spat er vanaf. Er wordt zoveel mogelijk met plaatjes gewerkt. Kinderen die nog niet zo goed kunnen lezen of uit een ander land komen, kunnen er dus ook van alles doen. Dat vind ik erg goed. Je merkt ook dat de begeleiders het zelf leuk vinden. Veel van de begeleiders werken vrijwillig bij de Ontdekplek. Als je in Haarlem of in de buurt woont zou ik zeker een keer langs gaan.

Er zijn Ontdekplekken in Haarlem, Landsmeer, Amsterdam en Heemskerk.

Image Op de website vind je veel meer informatie: www.ontdekplek.nl.
Op de website staan ook werkbladen, die je kunt afdrukken om zelf, thuis knutsels te maken. Er zijn wel 50 verschillende dingen die je kunt maken zoals:
Knikkerbaan
Flipperkast
Pneumatisch systeem
Wolkenkrabber
Robothand
Brug
Meubels
Stoomboot
Stoel

Schrijver: Yun van Munster

Onderzoekend knutselen


Legogeheimen


Verhalen

En meer met o.a. surftips, musea, lessen