Op stap: natuurkunde en techniek Hele artikel afdrukken

Image Technopolis

Technopolis is bedoeld om wetenschap en technologie dichterbij te brengen. Je kunt er het hele jaar door terecht voor massa’s leuke experimenten, spectaculaire demo’s en verrassende wetenschapsshows. Ze hebben ook een automatisch theater over het menselijk lichaam.Via alle interactieve opstellingen (her)ontdek je de wereld om je heen. Zien, horen, voelen maar vooral zélf experimenteren. Je kunt er ook eten, slapen, je verjaardagsfeestje vieren en nog veel meer. Iedereen van 6 tot 96 kan terecht bij Technopolis.

Technopolis
Technologielaan
2800 Mechelen (België)
tel. +32 (0) 15 34 20 00
www.technopolis.be


Image Industrion

Dit museum wil je enthousiast maken voor techniek. Ze laten de ontwikkeling van de techniek en industrie van de afgelopen 150 jaar zien. Je ontdekt daarvan ook de invloed op ons dagelijks leven. Je verjaardagsfeestje kun je vieren bij het Industrion. Je gaat je dan bijvoorbeeld eerst verkleden als mijnwerker en een spannende speurtocht doen. Daarna film kijken en lekker feestelijk eten. Het is de bedoeling dat je zoveel mogelijk zelf kunt beleven en uitvinden. Ze hebben ook een spreekbeurtkoffer. Die kun je huren voor hulp bij je spreekbeurt.

Industrion
Museumplein 2
6461 MA Kerkrade
tel. 045-5670809
www.industrion.nl


Image Ontdekplek

De Ontdekplek is een stichting die kinderen tussen 4 en 12 jaar wil interesseren voor techniek. Het gaat erom dat je alles zelf ontdekt en er plezier in hebt. Niks is fout, alles wat je maakt is goed. Je kunt bijvoorbeeld apparaten bouwen zoals flipperkasten, zelfgemaakte bootjes laten varen en huisjes metselen. Dit kun je samen met iemand doen, maar ook alleen. Heb je geen ideeën meer? Kijk dan om je heen naar alle voorbeelden op de muur of in een boekje. Bijna alles kun je maken door naar de plaatjes te kijken. Als je (nog) niet zo goed kunt lezen is dat dus helemaal niet erg.

Ontdekplekken zijn er in Haarlem, Landsmeer, Amsterdam en Heemskerk
www.ontdekplek.nl


Image Ontdekhoek

De Ontdekhoek is er voor meisjes en jongens van 4 tot 14 jaar. In een grote werkplaats kun je knutselen en proefjes doen. Wil je ontdekken hoe je met zware keien snelstromend water kunt tegenhouden? Wil je zelf chips maken en bakken? Of snelle zeilbootjes en heerlijk ruikende zeepjes maken. Het kan er allemaal. Je kunt kiezen uit meer dan 30 proefjes. De Ontdekhoek: leuk voor een verjaardagsfeestje of zomaar als je vrij hebt.

Ontdekhoeken zijn er in Zwolle, Den Bosch, Rotterdam en Sittard
www.ontdekhoek.nl


Image Techniekmuseum Heim

Dit museum heeft een ‘echt’ laboratorium: het technolab. Op een leuke manier hou je je daar bezig met natuurkunde en techniek. Vier je verjaardagsfeestje hier en maak een speurtocht door het museum. Je kunt er ook met K’nex spelen, glas graveren, houtbranden, solderen of een sleutelhanger maken. In het Spel der Techniek kun je allerlei opstellingen uitproberen. Kijk of je hard genoeg fietst om jezelf op een beeldscherm te zien of hijs jezelf omhoog met touwen en katrollen.

Techniekmuseum Heim
Bornsestraat 7
7556 BA Hengelo
Tel: 074-2430054
www.techniekmuseumheim.nl


Image Techniek museum Delft

Techniek is een doe-vak en de beste manier om te leren wat techniek is, is door het zelf te doen! In het Techniek Museum Delft moet je dus zelf aan de slag. Je kunt bijvoorbeeld een miniatuur-brug ontwerpen, een stoel maken, of een computer aan de binnenkant onderzoeken. Tijdens vakanties organiseert het museum uitdagende workshops waarbij je misschien wel een brug van winegums en satéprikkers bouwt.

Techniek museum Delft
Ezelsveldlaan 61
2611 RV Delft
Tel: 015-2138311
www.museum.tudelft.nl


Image Nemo

In Nemo maakt je op speelse wijze kennis met de wereld van wetenschap en technologie. Nemo is het grootste wetenschapsmuseum van heel Nederland. Je mag met alles aanraken en zelf experiment doen. Waarom lijk je op je vader en moeder? Hoe bouw je een brug? Wat is de brandstof van de toekomst? Op deze vragen en meer krijg je in Nemo een antwoord. Erg handig is de kalender op hun website. Hierop kun je van zien welke speciale activiteiten er zijn op de dag dat jij wilt komen.

Nemo
Oosterdok 2
1011 VX Amsterdam
Tel: 0900-9191100
www.e-nemo.nl