Op stap: geweldige speelplekken Hele artikel afdrukken
De leukste speelplekkenImage Ontdekplek

De Ontdekplek is een stichting die kinderen tussen 4 en 12 jaar wil interesseren voor techniek. Het gaat erom dat je alles zelf ontdekt en er plezier in hebt. Niks is fout, alles wat je maakt is goed. Je kunt bijvoorbeeld apparaten bouwen zoals flipperkasten, zelfgemaakte bootjes laten varen en huisjes metselen. Dit kun je samen met iemand doen, maar ook alleen. Heb je geen ideeën meer? Kijk dan om je heen naar alle voorbeelden op de muur of in een boekje. Bijna alles kun je maken door naar de plaatjes te kijken. Als je (nog) niet zo goed kunt lezen is dat dus helemaal niet erg.

Ontdekplekken zijn er in Haarlem, Landsmeer, Amsterdam en Heemskerk
www.ontdekplek.nl


Image Ontdekhoek

De Ontdekhoek is er voor meisjes en jongens van 4 tot 14 jaar. In een grote werkplaats kun je knutselen en proefjes doen. Wil je ontdekken hoe je met zware keien snelstromend water kunt tegenhouden? Wil je zelf chips maken en bakken? Of snelle zeilbootjes en heerlijk ruikende zeepjes maken. Het kan er allemaal. Je kunt kiezen uit meer dan 30 proefjes. De Ontdekhoek: leuk voor een verjaardagsfeestje of zomaar als je vrij hebt.

Ontdekhoeken zijn er in Zwolle, Den Bosch, Rotterdam en Sittard
www.ontdekhoek.nl


Image De Spelerij

In de Spelerij staan allemaal fantastische voorwerpen waar je mee mag spelen. In het bos vind je een hijskraan en een fontein die je zelf kunt bedienen. Je kunt ook naar de Tarzankuil gaan. Of het Boevenpad lopen. Midden in de Spelerij staat de Uitvinderij. Dit is een werkplaats waar je kunt figuurzagen, gekke vormen van plastic buigen en metaal bewerken. Allemaal met echte machines en echt gereedschap.

De Spelerij - De Uitvinderij
Veldweg 5
6952 GX Dieren (GLD)
Tel: 0313-413118
www.spelerij.nl


Image Aeolus

Speel- en doepark Aeolus is voor iedereen tot 12 jaar. Stap de glazen piramide van vier etages binnen en begin aan een spannende ontdekkingsreis. Langs het luchtkanon, de oneindige spiegelkubus, de muziekstudio, computerruimte, reuzenbellenblaas, te veel om op te noemen. Je mag op alle knoppen drukken en overal aan zitten. Je ontdekt zelf hoe alles werkt. Buiten is een heel groot speelterrein waar je kunt spelen met reuzenlego. Overal staan vuurtorens. Ook hebben ze buiten een MIG-12 staan (dat is een echte straaljager)!

Aeolus
Hearewei 24a
8855 AZ Sexbierum
Tel.: 0517 - 59 11 44
www.aeolusfriesland.nl


Image Techniekmuseum Heim

Dit museum heeft een ‘echt’ laboratorium: het technolab. Op een leuke manier hou je je daar bezig met natuurkunde en techniek. Vier je verjaardagsfeestje hier en maak een speurtocht door het museum. Je kunt er ook met K’nex spelen, glas graveren, houtbranden, solderen of een sleutelhanger maken. In het Spel der Techniek kun je allerlei opstellingen uitproberen. Kijk of je hard genoeg fietst om jezelf op een beeldscherm te zien of hijs jezelf omhoog met touwen en katrollen.

Techniekmuseum Heim
Bornsestraat 7
7556 BA Hengelo
Tel: 074-2430054
www.techniekmuseumheim.nl


Techniek museum Delft

Techniek is een doe-vak en de beste manier om te leren wat techniek is, is door het zelf te doen! In het Techniek Museum Delft moet je dus zelf aan de slag. Je kunt bijvoorbeeld een miniatuur-brug ontwerpen, een stoel maken, of een computer aan de binnenkant onderzoeken. Tijdens vakanties organiseert het museum uitdagende workshops waarbij je misschien wel een brug van winegums en satéprikkers bouwt.

Techniek museum Delft
Ezelsveldlaan 61
2611 RV Delft
Tel: 015-2138311
www.museum.tudelft.nl


Image WetenWeek

Elk jaar in Oktober wordt er een week georganiseerd die in het teken staat van wetenschap en techniek. Je kunt meedoen met experimenten, rondleidingen, demonstraties, games en nog veel meer. Het gaat erom dat jij de onderzoeker bent. In heel Nederland is er op allerlei plekken wat te doen. Dit zijn bijvoorbeeld universiteiten, sterrenwachten, bedrijven, musea en bibliotheken. Het is even geduld hebben, want het is maar één keer per jaar. De Wetenweek van 2005 start op  19 oktober en eindigt op 26 oktober.

Ken jij je krachten?
Het thema is dit jaar 'Ken je krachten!'. Bij krachten kun je denken aan bijvoorbeeld spierkracht, denkkracht, maar ook aan zwaartekracht. De deelnemende instellingen laten je tijdens de WetenWeek allerlei soorten krachten zien. En hoe ze werken.

Organisatie Wetenweek
Postbus 302
1000 AH Amsterdam
tel. 020-5040206
www.wetenweek.nl


Image Milieu Educatie Centrum


Bij het Milieu Educatie Centrum kom je van alles te weten over natuur en milieu. Ben je tussen de 8 en 12 jaar? Dan krijg je de veldwerktas “Op stap in Gennep” mee. In die tas vind je een boek met allerlei opdrachten en de materialen om de opdrachten uit te voeren. Ben je 8 jaar of jonger? Dan volg je het Beestjespad in het Heempark of het Kabouterpad. Het Natuurbelevingspad is een pad waar je gebruik moet maken van je zintuigen. Geen zin om naar buiten te gaan? Dan kun je binnen naar een tentoonstelling over mammoeten of naar de kinderontdekhoek.

Milieu Educatie Centrum
Genneperweg 145
5644 RS  Eindhoven
Tel: (040) 2594700
www.mecehv.nl