De zwaaipapegaai Hele artikel afdrukken
Blader door dit artikel:
1. Dit heb je nodig
2. Print dit
3. Dit moet je doen
4. Hoe kan dat?
5. Jouw knutsel
Ingestuurde knutsels
De ingekleurde papagaai


Hoe kan dit?

Alles in de wereld heeft een zwaartepunt. Dit is het punt dat precies in het middelpunt van het gewicht van een voorwerp ligt. Het is niet echt een punt zoals de punt aan het einde van deze zin. Het is een fantasiepunt. Ook al is het maar fantasie, toch is het handig om er iets over te weten.

Bij sommige voorwerpen is het makkelijk om het zwaartepunt te vinden. Kijk bijvoorbeeld naar dit vierkant. Het zwaartepunt zit gewoon netjes in het midden. Bij de driehoek zit het zwaartepunt ook wel op een logische plek. Maar bij de derde figuur hieronder ligt het zwaartepunt buiten de figuur!

 Image

Bij de derde figuur ligt het zwaartepunt buiten de figuur!


Waarom is dat nou belangrijk?
Alle drie de figuren kunnen uit zichzelf rechtop staan. Maar als je het derde figuur op een van de smalle kantjes zou zetten, valt hij om.
Voorwerpen blijven staan als het zwaartepunt boven het steunpunt ligt. Het steunpunt is de plek waar een figuur op staat. Bij mensen zijn dat bijvoorbeeld hun voeten.

De tweede figuur hieronder valt niet om, omdat zijn zwaartepunt netjes boven het steunpunt zit. Dit begrijp je vast wel: als jij rechtop staat ligt jouw zwaartepunt (dat ergens in je buik zit) boven je voeten. Maar als je te ver voorover leunt, dan zit je zwaartepunt niet meer boven je voeten. Dan val je om!


Image

De eerste figuur zal omvallen, omdat het zwaartepunt niet boven het steunpunt zit. De tweede blijft wel staan!
 

Terug naar de papegaai.

ImageZonder klei of een knijper zit het zwaartepunt van je zwaaipapagaai in de bovenste helft van zijn lichaam, dus bóven de tafel of je vinger. Maar niet precies boven dat smalle dingetje waar hij op moet balanceren. Hij valt dus altijd om!

We maken de papegaai nu zwaarder aan de onderkant. Zijn zwaartepunt komt dan ónder de tafel (of je vinger) te zitten. Dus ónder dat smalle balanspuntje. Daarom kan de papagaai gewoon niet omvallen. Dan is hij altijd stabiel (=dat hij niet omvalt).


Wil je meer weten over evenwicht en zwaartepunten?
Print dan de zwaartekrachtles, vol proefjes.
Of lees het verhaal van Mo op bezoek bij Newton: De vallende steen der wijzen
Onderzoekend Knutselen

Wiskunde
Natuurkunde
Knutselclub


Legogeheimen


Verhalen


En meer met o.a. surftips, musea, lessen