Patroon 1 Hele artikel afdrukken
Blader door dit artikel:
Patroon 1
2. Bouwregels
3.Tweede blok
4. Derde blok
5. Goed?
6. Vier bouwregels
7. En dan?
8. Bouw verder
9. Klaar voor meer!
Simpele regels, mooie beelden
ImageImage 
Hier naast zie je een foto van Broccoli Romanesco, een groente die je misschien wel eens bij jou in de supermarkt hebt zien liggen. Als je goed kijkt zie je dat de bergen op de Broccoli zijn gemaakt van soortgelijke kleine bergjes. Wanneer je weer heel goed naar deze kleine bergjes kijkt dan zie je dat deze ook weer zijn gemaakt van dit soort kleinere bergjes.

Vormen zo als deze hebben sterke overeenkomsten met wat wiskundige 'fractals' noemen.
Dit soort fractals kun je met heel eenvoudige bouwregels maken. Denken in bouwregels is iets wat onder andere wiskundigen doen. Hier kun je zelf zien hoe dat gaat met lego.

Nodig:
Legoblokjes

Een serie
Dit is het eerste deel van een serie over bouwregels. We beginnen met korte, eenvoudige oefeningen. Je kunt, stap voor stap, steeds mooiere figuren bouwen, die ook steeds moeilijker worden om te maken.

We beginnen met bouwen ‘van links naar rechts’. Dat noemen we ééndimensionaal oftewel 1D. Uiteindelijk gaan we echte 3D-fractals bouwen.

De LEGO-bouwsels zien er heel makkelijk uit en dat klopt: ze zijn niet moeilijk te maken. Maar let op: er zit heel veel denkwerk achter de bouwsels. Dat is allemaal echte wiskunde. Denk dus goed na!


Onderzoekend knutselen


Legogeheimen

Patronen
Symmetrie


Verhalen


En meer met o.a. surftips, musea, lessen