De vallende Steen der Wijzen Hele artikel afdrukken
Blader door dit artikel:
De vallende Steen der Wijzen
2. Kamer van Newton
3. De Zwaartekracht
4. Aantrekkingskracht
5. Alles op een rijtje


Image De zwaartekracht

‘Toch is dat buitengewoon interessant.’ mompelde Sir Newton in zichzelf gekeerd en liet de steen nog een keer op de grond vallen. ‘Er is helemaal niets dat zich kan onttrekken aan die geweldige kracht die alles naar beneden trekt.’

‘Wat is daar nou zo interessant aan?’ vroeg Mo, die liever nog wat meer over de zoektocht naar de Steen der Wijzen te weten wilde komen.

Image


‘Vraagt u zichzelf dan niet af waarom die kracht overal is? Moet u kijken’, zei Newton en maakte een klein sprongetje. ‘Ik kan me maar heel eventjes van die machtige kracht losmaken.’ Om de man niet helemaal alleen te laten in zijn mijmeringen, maakte ook Mo een sprongetje. Hij had nog nooit een sprongetje gemaakt met het idee zich los te worstelen uit een of andere superkracht.   

‘Inderdaad. Je wordt onmiddellijk weer naar beneden getrokken.’ Mo zei het een beetje om Sir Newton een plezier te doen en een beetje omdat hij toch wel benieuwd was geworden. Nu hij zo nadacht over die kracht, was hij er toch wel van onder de indruk.

‘Eigenlijk is die kracht zo geweldig, omdat de aarde zo geweldig zwaar is’, mijmerde Newton. Mo probeerde dat te begrijpen. Hij zag niet zo snel een verband tussen het gewicht van de aarde en een kracht die alles en iedereen omlaag trekt.

‘Als de aarde minder zwaar was geweest, zou die kracht dan ook minder groot zijn, of zo?’ probeerde hij.Image ‘Dat klopt wel ongeveer’, antwoordde Sir Newton. ‘Het werkt twee kanten op. Hoe zwaarder de aarde, des te groter is de kracht die u naar de aarde trekt. Maar andersom ook: als u zwaarder bent, zal de kracht harder aan u trekken. Ik durf zelfs te beweren dat de aarde niet alleen aan u trekt, maar dat u ook een heel klein beetje aan de aarde trekt!’

Knutselen


Legogeheimen


Verhalen


En meer met o.a. surftips, musea, lessen