Maak een orkest Hele artikel afdrukken
Blader door dit artikel:
Maak een orkest
2. De Gitaar
3. De Samba-rol
4. De Trommel
5. Het Waterklokkenspel
6. Het Draaidoosje
7. Hoe werken deze instrumenten?
Hoe werken deze instrumenten?

Je praat, je lacht, je luistert naar muziek, geluid is overal. Hoe komt het eigenlijk dat we geluid horen en kunnen maken? Hoe komt het dat er zo veel verschillende geluiden zijn?

Als iemand praat brengt hij met zijn stem als het ware de lucht aan het trillen. Die trillende lucht gaat naar jouw oor. Al die trillingen die je oor dan opvangt worden in je hoofd vertaald naar het geluid wat de ander gemaakt heeft. Die trillingen, dąt is nou eigenlijk het geluid. Je kunt het dus niet zien, maar het geluid beweegt wel.

En hoe krijg je nu geluid uit de muziek instrumenten die je gemaakt hebt?

De trommel:

Omdat je met je potlood op de ballon slaat, gaat de ballon trillen. De lucht om de trommel heen gaat daardoor ook trillen. Die komt dan bij je oor en dan hoor je het geluid van de trommel.

De samba-rol:

Bij het schudden brengt de rijst de wanden van de rol aan het trillen. Die trillingen komen dan weer via de lucht bij je oor en je hoort het geluid.

Het draaidoosje:

Ook hier krijg je weer geluid als het doosje in trilling wordt gebracht door de kralen die er tegen aan tikken.

Dat waren alle trommelende instrumenten. Hoe zit het dan met de gitaar en het glazenklokkenspel? Die maken niet alleen geluid, maar ook nog geluid in verschillende tonen.

Het glazenklokkenspel:

Wat komt er nu in beweging als je een vork tegen een glas water aan tikt? De wand van het glas gaat trillen door de tik van de vork, en die zorgt weer dat je de trillingen via de lucht en je oor hoort als een geluid. Als de lucht langzamer trilt, hoor je een lagere toon dan als de lucht snel trilt. Het water in het glas zorgt ervoor dat de wand van het glas moeilijker en dus langzamer gaat trillen. Veel water in het glas zorgt dus voor een lagere toon dan weinig water.

De gitaar:

Je hebt in je gitaar de elastieken door knoopjes er in te leggen korten gemaakt. Hierdoor hebben alle elastieken een verschillende lengte. Als je aan de gitaar tokkelt hoor je dat er verschillende tonen uit komen. Uit de strakgespannen elastieken komt een hoge toon en uit de slappe elastieken komt een lage toon. Je hoort het geluid van de elastiekjes zo goed omdat de schoenendoos zelf met de elastieken mee gaat trillen en via de doos wordt er veel lucht in trilling gebracht.

Geschreven en gemaakt door: Jacinta Moons & Carolijn RaesOnderzoekend Knutselen

Wiskunde
Natuurkunde
Knutselclub


Legogeheimen


Verhalen


En meer met o.a. surftips, musea, lessen