Sneeuwvlokken Hele artikel afdrukken
Blader door dit artikel:
Sneeuwvlokken
2. Sneeuwvlokken knippen
3. Arabische tegelvloeren
Arabische tegelvloeren

Wist je dat je van dit soort sneeuwvlokken ook mooie tegelvloeren kan maken?

Image

Over de hele wereld zijn mooie tegelvloeren te vinden. De mooiste vind je in de Arabische wereld, in moskeeŽn of andere belangrijke gebouwen.

De verschillende stukjes steen passen precies in elkaar. Dat kan lang niet met alle vormen. Het kan alleen omdat ze worden gemaakt van vormen met speciale wiskundige regels. Vooral symmetrie is belangrijk in het ontwerp van de tegelvloeren. 6 hoeken zijn erg geschikt.

Dit soort vloeren zijn niet alleen maar mooi om naar te kijken, maar er zitten ook een heleboel verhalen achter de bijzondere patronen. De tegelvloeren waren bedoeld als een eerbetoon aan God. Daarom zie je ze ook vaak terug in moskeeŽn. De symmetrie die in alle mozaÔeken is te herkennen, staat symbool voor de harmonie in de wereld. En sommige vormen hebben een speciale betekenis. Een cirkel staat symbool voor Allah, voor eenheid en voor oneindigheid. Een driehoek staat voor de mens. Een vierkant staat voor de aarde en een zeshoek voor de hemel.
Ook symmetrische sterren spelen een belangrijke rol. Een ster straalt uit naar alle kanten. Het geeft aan dat God overal in het heelal aanwezig is.

Kun je ook je eigen tegelvloer maken?

Image

Image
Onderzoekend Knutselen

Wiskunde
Natuurkunde
Knutselclub


Legogeheimen


Verhalen


En meer met o.a. surftips, musea, lessen